Chinese walnotenoogst in 2021/22 op 1,1 mln ton geraamd

De commerciële Chinese walnotenproductie (in dop) wordt in 2021/22 op 1,1 mln ton geraamd (september-augustus) en blijft hiermee op hetzelfde niveau als in 2020/21. De voorjaarsvorst zal mogelijk gevolgen hebben voor de oogst in Xinjiang, het grootste walnotenteeltgebied. Hier wordt rekening gehouden met een productiedaling van 20%. Aangezien de oogst in andere grote teeltgebieden, waaronder Yunnan, naar verwachting groter uit zal vallen, worden de verliezen in Xinjiang gecompenseerd. 

China is de grootste walnotenproducent ter wereld en goed voor bijna de helft van de totale wereldproductie. De Chinese walnotenteelt zal de komende jaren toenemen, omdat steeds meer walnotenbomen productief worden. De mate waarin deze walnoten commerciële markten zullen bereiken, is afhankelijk van de prijs. 

De totale omvang van de Chinese walnotenproductie is onbekend, maar beduidend groter dan de commerciële teelt. Op berghellingen groeien veel walnotenbomen, maar deze zijn lastig te onderhouden en de noten kunnen niet mechanisch worden geoogst. Gezien de lage prijzen levert het oogsten van deze walnoten te weinig op om de arbeidskosten te dekken. In het zuiden van Xinjiang worden notenbomen aangeplant in vlakke gebieden en worden de noten mechanisch geoogst. 

Amandelen
De productie van Chinese amandelen (in dop) wordt in 2021/22  (augustus-juli) op 42.000 mln ton geraamd. Dit is 7% lager dan in 2020/21. De daling is het gevolg van vorstschade tijdens de bloeiperiode. Meer dan 95% van alle amandelen die in het land worden geteeld, zijn afkomstig uit Shache, in het zuiden van Xinjiang. 

De opbrengsten zijn laag, met 3- 3,8 mln ton per hectare. Dit heeft te maken met een gebrek aan juist beheer en middelen en het feit dat er minder productieve rassen worden geplant. Het gevolg is dat de amandelen uit Xinjiang vooral regionaal worden afgezet. China is sterk afhankelijk van de import van amandelen om in de binnenlandse vraag te kunnen voorzien. 

Het amandelareaal in Xinjinag is stabiel en telt ongeveer 63.000 hectare. Een particulier bedrijf in de provincie Henan zou naar verluidt bij wijze van proef zo'n 50 hectare amandelbomen aan hebben geplant. Of de teelt een succes wordt, valt nog te bezien. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven