Marcel de Koning, Agribur:

"Het zal dit jaar een erg kort seizoen voor Clemenules worden"

Tholen - Bij Agribur is het Spaanse citrusseizoen weer aangevangen. De Spaanse citrusproducent heeft dit jaar 5 miljoen euro geïnvesteerd in het machinepark van zowel haar pakstation voor het citrus zonder als met blad. "We maken een forse groei door en verwachten dit jaar tussen de 30 en 40 miljoen kilo uit te komen", vertelt commercieel manager Marcel de Koning. De Nederlander is al bijna 30 jaar werkzaam in de Spaanse fruithandel, waarvan de laatste jaren bij Agribur in Vall de Uxo. Het seizoen is inmiddels afgetrapt met de eerste Clemenrubi's met blad. "Volumes en prijzen liggen op een gelijk niveau als vorig jaar, wel zijn de kwaliteit en kleur dit jaar beter."

De Clemenrubi's worden opgevolgd door de Oronules en ook daar worden dezelfde hoeveelheden van verwacht. "Wel gaan we iets later van start. De verwachting is dan ook dat de smaak en kleur wat beter zullen zijn", vertelt Marcel. De grootste verandering wordt voorspeld voor de Clemenules. "Men spreekt van een 40% lagere productie als gevolg van de cotonet, maar ook schade door hagel en regen die de regio Castellon hard heeft geraakt. Het zal daarom een erg kort Clemenules-seizoen worden. Met Clemenvilla, Tango en Nadorcott hebben we echter alternatieven achter de hand. Van deze variëteiten verwachten we normale volumes."

Het Spaanse sinaasappelseizoen start bij Agribur begin november met de eerste Navelina's. "Dit zullen voornamelijk kleine maten zijn. De beschikbaarheid van de dikke maten zal dit jaar een stuk lastiger zijn", verwacht Marcel. In het algemeen verwacht hij een goede vraag naar citrus met blad. "De eerste periode zal de vraag naar mandarijnen zonder blad nog wat lager liggen, omdat er nog veel Orri- en Nadorcott uit Zuid-Afrika op de markt is. Voor ons als Agribur waren de bladmandarijnen altijd ons paradepaardje, maar dit jaar wordt ons volume zonder blad als gevolg van de nieuwe investeringen voor het eerst groter. Zo'n tachtig tot 90% van onze handel is gericht op export. We hebben klanten in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland."

Voor meer informatie:
Marcel de Koning
Agribur
+34 679 811 147
comercial@agribur.es 
www.agribur.es 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven