Zorgen over watertekort hangt als donderwolk boven avocadoseizoen in Malaga

Axarquía, het belangrijkste subtropische teeltgebied in Spanje, heeft ernstige problemen met de watervoorziening en dat kan grote gevolgen hebben voor de fruitteelt, met name voor avocado. De sector zegt dat het mangoseizoen gered is, maar de komende avocado-oogst zou wel eens veel lager dan verwacht kunnen uitvallen.

De oogst begint rond de maand november, maar momenteel zijn er al vijf irrigatiegemeenschappen die te maken hebben met wateronderbrekingen omdat ze het quotum hebben overschreden dat is vastgesteld door het Andalusische ministerie van Milieu en Territoriale Planning.

In verklaringen aan de Andalusische persdienst Grupo Joly vroeg José Ricardo Campos, voorzitter van de Centrale Raad van Gebruikers van het zuiden van Guaro, de telers om zeer strikt te zijn in het waterverbruik om andere telers niet te benadelen. "Met het water uit het stuwmeer van La Viñuela kunnen geen wonderen worden verricht. We hebben nu het water van het zuiveringsstation van Vélez-Málaga nodig en ook het afvalwater van Peñón del Cuervo, Rincón, Algarrobo en Torrox zouden tertiair gezuiverd moeten worden." Campos denkt dat er zo in totaal 17 hm³ kan worden verkregen voor irrigatie.

De sector beleeft spannende momenten net voor het begin van het seizoen. Vergeleken met 2019/20 is het avocadoareaal in Andalusië weer met 11% gestegen en ligt het nu op 12.386 hectare.

79% van het Spaanse avocadoareaal ligt in Andalusië, waarvan 82% zich in de provincies Malaga (60%) en Granada (22%) bevindt.

De mangotelers zijn niet zo bezorgd. De Spaanse Vereniging van Telers van Tropisch Fruit verwacht dit jaar een "goed" mango-seizoen, hoewel "het geen record zal zijn", met een raming van meer dan 20.000 ton in de Axarquía-streek. De oogst begon eind augustus en het seizoen loopt nog door tot en met november.

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven