De meeste Spaanse groene asperges worden geteeld in Granada

De provincie Granada is goed voor 67% van het Andalusische aspergeareaal en voor meer dan de helft van de teelt in Spanje. Er zijn nog geen definitieve officiële cijfers, maar de aspergeopbrengst van het afgelopen seizoen, dat pas is afgelopen, benadert in de provincie Granada die van vorig jaar, toen 33.000 ton werd geoogst.

De asperges uit La Vega en Poniente de Granada, de streken bij uitstek voor de teelt van dit product, worden zeer gewaardeerd op zowel de nationale als de buitenlandse markt en men verwacht dan ook 5% tot 10% meer asperges afgezet te hebben dit jaar. Die groei is mede mogelijk gemaakt door de volledige heropening van de horeca.

Werkgelegenheid
Voor een twintigtal gemeenten in de provincie is de aspergeteelt de belangrijkste economische activiteit. Meer dan 5.600 families telen groene asperges in Granada, op een areaal van 7.200 hectare. Tijdens het seizoen zorgt dat voor meer dan 18.000 directe en indirecte banen, zowel in de teelt als in de oogst, verwerking en afzet.

"De consumptie van groene asperges is heel belangrijk voor de werkgelegenheid en de economie van een twintigtal dorpen in Granada, waar dit gewas tijdens het seizoen de grootste bron van inkomsten en werkgelegenheid is", aldus de telersvereniging Cooperativas Agroalimentarias de Granada.

De belangrijkste bestemmingsmarkt voor asperges uit Granada blijft het buitenland (80%). De groente wordt afgezet in de meeste EU-landen, maar vooral in Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en de Scandinavische landen.

Interprofessionele Vereniging
Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft haar fiat gegeven voor oprichting van de Interprofessionele Vereniging van Groene Asperges. De nieuwe organisatie, die moet waken over het concurrentievermogen van de Spaanse asperge, wordt voorgezeten door Antonio Francisco Zamora.

Ondanks de hoge kwaliteit van het product, is het grootste probleem van de aspergesector van Granada de concurrentie met andere landen, zo legt de voorzitter uit. "We moeten vooral concurreren met Peru en Mexico, die zich ook op de markt bevinden wanneer wij onze asperges afzetten: Mexico aan het begin van het seizoen en Peru omdat het jaarrond productie heeft. We concurreren ook met landen binnen Europa, zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk."

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven