Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit seizoen 30-40% minder Italiaanse granaatappelen

“Op 3 oktober 2021 hebben wij de eerste batches met granaatappelen geoogst, die wij direct hebben verpakt; ze zullen worden afgezet via retailers. Het seizoen heeft zwaar te lijden gehad onder de weersomstandigheden. Ik heb het dan over de vorst van eind maart en begin april en het gebrek aan natuurlijke waterreserves door het uitblijven van regen in de afgelopen vijf maanden”, zegt Mauro Picardo, voorzitter van de Italiaanse coöperatie MelogranoVita.

MelogranoVita is een organisatie uit Pesaro, in de regio Marche, en heeft als doel om middelen te investeren in een teelt die de laatste 10 jaar in de belangstelling staat van de consument. De coöperatie zet zich in voor onderzoek naar nieuwe technieken voor het oogsten en verwerken van granaatappelen. Sinds 2016 wordt er geïnvesteerd in de meest waardevolle en bijzondere rassen uit het Middellandse Zeegebied: Mollar, Parfianca, Acko, Hicaz, Dente di Cavallo en Wonderful-One. De coöperatie, die is begonnen met 30 leden, groeit gestaag en heeft een areaal van ongeveer 65 hectare. Dankzij de hoge mate van specialisatie heeft de organisatie naamsbekendheid verworven op de markten.

“Wij rekenen op een verlies van 30 tot 40% dit seizoen. Wij zullen niet meer dan 330 ton fruit beschikbaar hebben, zowel voor de versmarkt als voor de verwerkende industrieën. De oogst is begonnen met Acko en Mollar en daarna gaan we verder met Wonderful-One en daarna met de andere, latere rassen. In vergelijking met vorig jaar zijn we ongeveer 10 dagen later, met als doel een hoog suikergehalte te leveren. Over het algemeen wordt fruit dat in het juiste rijpheidsstadium in de schappen ligt, bijzonder gewaardeerd door de consument.”

Naast vers fruit heeft MelogranoVita ook granaatappelsap, verkrijgbaar in flessen van 200 ml. Dit is verkregen door koude persing van vers geplukte biologische granaatappelen. Het is een natuurlijk product, zonder toevoegingen, kunstmatige smaak- en kleurstoffen en zonder toevoeging van zuurstabilisatoren.

De grondstoffen worden verwerkt tot sap in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf en een innovatief pasteurisatieproces waardoor de voedingseigenschappen worden behouden.

Een van de procesinnovaties is dat er wordt samengewerkt met het departement Landbouwwetenschappen van de Universiteit van Ancona aan nieuwe technieken voor het persen en het pasteuriseren van het sap, waarbij lagere temperaturen en vooral kortere verwerkingstijden worden gebruikt.

“De granaatappel beleeft een groeiende trend, ook omdat de consument steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding en een 100% Italiaans gewas. Gezien de lagere oogst ten opzichte van vorig jaar verwachten wij op zijn minst een markt met dezelfde prijzen als vorig jaar, rond de €2,00 à €2,20. Het is duidelijk dat de vroege rassen rendabeler zijn, omdat de verwachtingen ten aanzien van het Italiaanse gewas hooggespannen zijn.”

“Om het hoofd te bieden aan noodsituaties in verband met het klimaat, denken wij na over de organisatie van het beheer van irrigatiewater, aangezien deze hulpbron door de gevolgen van de klimaatverandering steeds minder beschikbaar wordt. Wij raden de telers aan om tijdens de winterperiode regenwater op te vangen in reservoirs of putten. Wij verwachten niet dat het klimaat zal verbeteren, dus zoeken wij ook naar overeenkomsten met irrigatieontwerpers om water op te slaan in de winter en het te gebruiken in de zomer”, besluit Mauro Picardo.

Voor meer informatie:
MelogranoVita
Società Cooperativa Agricola
Via dei Canonici, 124
61100 Pesaro (PU) - Italië 
+39 338 744 1456
info@melogranovita.com
www.melogranovita.com 

Publicatiedatum: