Aardappelmarktverslag week 39:

Totale Duitse aardappeloogst 10,6 miljoen ton

De vraag op de aardappelmarkt is nog steeds bevredigend, schrijft de Landbouwkamer van Rijnland-Palts. Winkelpromoties hebben geleid tot een lichte opleving van de verkoop. De markt wordt nog steeds hoofdzakelijk bevoorraad met regionale goederen. Dankzij de goede oogstomstandigheden zijn de aardappeloogst en -opslag goed gevorderd. Sommige producenten zijn al klaar met oogsten. De producentenprijzen blijven vooralsnog stabiel. Volgens voorlopige rapporten van het BEE ligt het nationale oogstvolume 9,2 procent lager dan vorig jaar, wat mogelijk de marktomstandigheden zal consolideren.

Hesse: Voldoende hoeveelheden zetten de prijzen onder druk
Het blijft rustig op de aardappelmarkt, meldt Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Er zijn voldoende hoeveelheden beschikbaar en dat leidt tot prijsdruk. Bovendien dringen onstabiele partijen aan op een snelle vermarkting. Opnieuw zijn de prijzen naar beneden gecorrigeerd. De marktdeelnemers verwachten in ieder geval een consolidatiefase op het bereikte niveau. In de retail moeten herhaalde acties de vraag bevorderen. Het rooien zou tegen het midden van de maand voltooid moeten zijn. Deels zijn de kwaliteiten teleurstellend en sommige variƫteiten vertonen aanzienlijke schommelingen in de sortering naar grootte. In de direct marketing winnen de kleinere verpakkingen aan populariteit.

Nedersaksen: Vochtigheid bemoeilijkt opslag
De landbouwersvereniging van Nedersaksen meldt dat volgens de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte en vastkokende goederen, los, vrij ingangspunt per 100 kg) vorige week de volgende prijzen zijn betaald:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog toeslagen of kortingen mogelijk. De droge periodes tussen de regenbuien werden gebruikt om de aardappelvoorraden aan te vullen. De nachtelijke hoge vochtigheidsgraad maakte de opslag moeilijk.

Sleeswijk-Holstein: Verwerkingscapaciteit onder het gemiddelde
De aardappeloogst in Sleeswijk-Holstein is aan de gang. Deels is er sprake van onderbrekingen van de oogst door problemen met natrot, meldt de Landbouwkamer van Schleswig-Holstein. De voortgang van de oogst wordt geschat op 60-65%. De handelaren verwachten nog steeds dat de rendementen net onder het gemiddelde zullen liggen. De totale oogst in het hele land wordt momenteel op basis van de bijzondere oogstbepaling geraamd op 10,6 miljoen ton. Bijgevolg zou de opbrengst 1,1 miljoen ton lager liggen dan het voorgaande jaar. Een daling van het areaal met 5% wordt als de belangrijkste reden genoemd.

Van de kant van de verpakkers worden goederen besteld uit de onmiddellijke omgeving. Bovendien zijn er mindere ladingen met betrekking tot de bewaarbaarheid. Daarom is er een lichte aanboddruk voor de zwakkere kavels.

De export is begonnen. Nu is het wachten op verdere orders. Zodra de kwaliteit door de ontvangende landen is gecontroleerd en als 'ten minste voldoende' is geclassificeerd, zal de export naar verwachting aantrekken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven