Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt en export van Servische blauwe bessen in de lift

De blauwe bessenplantages in Servië zijn de afgelopen vijf jaar explosief gegroeid en beslaan inmiddels een areaal van 2.500 ha, met een opbrengst van meer dan 6.000 ton en het areaal groeit nog steeds snel. De blauwe bessenplantages zijn groot en maken gebruik van de nieuwste technologie en praktijken, zowel in de teelt als in de handel.

Volgens Julka Toskić, directeur van Agrobrand en manager van het Serbia Does Fruit platform, heeft Servië een positief blauwe bessenjaar achter de rug: "Dit seizoen was zeer gunstig voor telers en exporteurs van blauwe bessen, aangezien de oogst van blauwe bessen in Servië minstens twee weken vroeger valt dan in andere Europese landen. De waarde van de geëxporteerde blauwe bessen in juni en juli bedroeg meer dan € 20 mln. De exportmarkten zijn gediversifieerd en de belangrijkste exportmarkten waren Nederland, Duitsland, het VK, Polen en Rusland."

De Servische exporteur Dotika wil een voorbeeld stellen als het gaat om exportdiversificatie en productmanagement, zegt bedrijfseigenaar Vladimir Milosavljevic: "We zijn in 2019 begonnen met het kopen en exporteren van vers fruit naar de EU-markt, in de eerste plaats op de markten van Duitsland, Zwitserland, België, Nederland en Oostenrijk. Door handelsbeurzen in heel Europa te bezoeken, hebben we talloze contacten gelegd en zijn we onze samenwerking gestart met buitenlandse partners, die toonaangevende verkopers zijn voor fruit en groenten in de eerder genoemde landen."

Milosavljevic zegt dat Dotaki in het bedrijf heeft geïnvesteerd door middel van onderwijs. "Om ons bedrijf te laten groeien, werken we aan de opleiding van onze onderaannemers over het belang van de invoering van nieuwe technologieën, het gebruik van moderne fruitvariëteiten, de invoering en implementatie van het GlobalGAP-certificaat en de GRASP-toevoeging die nodig is om de EU-markt te betreden. Onze handel in fruit is uitsluitend gericht op de export en in dit opzicht zien wij grote mogelijkheden. Ons doel is onze producten niet alleen beschikbaar te maken op de groothandelsmarkten in de hele EU, wat tot nu toe het geval was, maar ook in de supermarktketens. Het is daarom noodzakelijk om gelijke tred te houden met de wereldtrends en de producten in een passende en aantrekkelijke verpakking aan te bieden om een bekend en herkenbaar merk te creëren."

De Europese markt is niet de enige markt die interessant is voor Servië. Milosavljevic geeft aan dat ze er het afgelopen seizoen ook in geslaagd zijn om naar nieuwe markten te exporteren: "Dit jaar hebben we naast de Europese markt ook blauwe bessen geëxporteerd naar Maleisië, Singapore, Hongkong en Saoedi-Arabië en frambozen naar Dubai. Voor seizoen 2022 is ons plan om onze activiteiten uit te breiden met bessen, kersen en pruimen naar Scandinavische landen en de gevestigde markten zoals de EU, het Midden-Oosten en Azië," concludeert hij.

Dotika is, samen met andere succesvolle Servische exporteurs van blauwe bessen, lid van het Serbia Does Fruit-platform. Het platform heeft als doel de Servische fruitsector internationaal te promoten en vormt een effectieve verbinding tussen gecertificeerde Servische leveranciers en internationale kopers.

Voor meer informatie:
Julka Toskić
Agrobrand / Serbia Does Fruit
+381 11 311 64 15
julka.toskic@agrobrand.rs
info@serbiadoesfruit.com 
www.agrobrand.rs
www.serbiadoesfruit.com

Publicatiedatum: