Teelt dragonfruit breidt uit in Murcia

De teelt van dragonfruit, ook wel pitahaya genoemd, is de afgelopen jaren fors gegroeid in heel wat Spaanse gebieden, zo ook in de regio Murcia. Een van de grootste percelen in Murcia bevindt zich in de gemeente El Cocón, in de Guadalentín-streek, waar meer dan 6.000 planten momenteel ongeveer 10.000 kilo fruit per jaar voortbrengen. Maar volgens de eigenaar van Dragón Ibériko zal de jaarlijkse opbrengst binnen enkele jaren vermoedelijk zo'n 60.000 à 70.000 kilo bedragen.

De eigenaar legt uit dat de teelt van dit eigenaardige fruit "een beetje delicaat" is, omdat de bestuiving handmatig moet gebeuren. "Dit komt omdat het een bloem is die maar één nacht opengaat en dan moet je erbij zijn om die te bestuiven. De plant is afkomstig van Latijns-Amerika en daar zijn er grote insecten en vleermuizen die deze taak op zich nemen. Hier hebben we dat geluk niet en is er geen andere manier dan de bestuiving een handje toe te steken."

In El Cocón worden verschillende soorten dragonfruit geteeld, van dieprode pitahaya's tot roze of gele, met wit of dieproze vruchtvlees. Het bedrijf brengt zowel vers fruit als pitahaya-stekken op de markt.

Gezondheidsvoordelen
Ongetwijfeld zullen de komende jaren nog veel meer dragonfruitpercelen verrijzen in de regio Murcia en in de rest van Spanje vanwege de enorme gezondheidsvoordelen van pitahaya. Dragonfruit is diuretisch, maar naast het voorkomen van vochtretentie, hydrateert het ook. Het is een bron van vitamine C, vertraagt huidveroudering en vermindert het risico op chronische degeneratieve ziekten en hart- en vaatziekten. Pitahaya is caloriearm, verbetert het darmproces en voorkomt constipatie. Dragonfruit vermindert ook het risico op hartritmestoornissen en verbetert de werking van het hart.

Bron: la-actualidad.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven