Grondstofprijzen, logistiek en het klimaat beperkende factoren voor herstel

“Grondstoffen als papier en plastic worden duurder en de levertijden worden langer. Ik denk dat deze situatie niet op korte termijn zal worden opgelost”, zegt Roberto Graziani van Graziani Packaging.

Een deel van het team van Graziani tijdens Macfrut

“Volgens mij zijn er momenteel drie beperkende factoren voor een herstel, namelijk de kosten van de grondstoffen, de logistieke problemen en de klimaatverandering. Wat de grondstoffen betreft zien wij een variabele tendens voor zowel plastic als papier. Soms moeten we maanden wachten en dit verstoort elke bedrijfsplanning.” 

Volgens Graziani zijn er talrijke en complexe redenen voor deze situatie. China is als eerste economie weer gaan draaien en hamstert overal ter wereld grondstoffen, waardoor deze schaars worden. De vraag in de VS en Europa neemt toe en daardoor stijgen de prijzen.

“Ten tweede veroorzaakt ook de logistiek een aantal problemen. Het aantal containers is nog steeds beperkt en weer is het China die de sector beïnvloedt. De kosten zijn de pan uit gerezen en voor wie veel exporteert, is het geen gemakkelijke omgeving. De situatie van het zeevervoer is rampzalig en het is een uitdaging om de leveringen te organiseren.”

De derde factor is de klimaatverandering. “Extreme weersomstandigheden komen steeds meer in de publieke belangstelling te staan. En wanneer het weer de groenten- en fruitteelt beschadigt of wegvaagt, heeft de hele voorzieningsketen daaronder te lijden. In Italië zien we steeds vaker een soort herfst in plaats van een winter. In februari ontwaken de planten en in de weken daarna zijn er kougolven die de gewassen in gevaar brengen. Dan moet de hele planning herzien worden.”

Organisatie en flexibiliteit
Volgens Graziani is het niet gemakkelijk om met dergelijke situaties om te gaan. “We moeten verder vooruit kunnen kijken, maar dat is moeilijk. Als onderneming zijn wij al enkele jaren bezig ons flexibeler op te stellen en hier zullen we mee doorgaan. Wij hebben 52 werknemers op het hoofdkantoor en nog eens 10 in ons bedrijf in Valencia, Spanje. Door te investeren in zowel een nieuw computersysteem als in groene energie uit zonnepanelen zijn we efficiënter geworden.”

Graziani Packaging heeft ook geïnvesteerd in faciliteiten, met de opening van magazijnen in Trentino Alto Adige, Apulië, Calabrië en Sicilië. Maar het is vooral productinnovatie waar in wordt geïnvesteerd. “Hoeken en verpakkingsbanden zijn onze vlaggenschipproducten. Wij zijn in staat om verschillende versies van elk product te leveren, omdat wij gedifferentieerd hebben volgens de eisen van de klant. Het beveiligen van vracht voor bijvoorbeeld een transport van Romagna naar Zwitserland is iets anders dan het beveiligen van pallets die naar Azië of Amerika moeten. Daarom leveren wij verschillende producten, met verschillende kenmerken, afhankelijk van de behoeften van de klant. Voor de hoeken hebben we 8 mogelijke aanpassingen. Door het aanbod uit te breiden, kunnen wij meer klanten bereiken en hen een oplossing op maat bieden.”

Het hoofdkantoor

Fruit Attraction Madrid
Graziani Packaging zal aanwezig zijn op de beurs in Madrid in Cermac stand 4D12. “Na een uitstekende Macfrut-beurs maken we ons klaar om onze vaste en ook nieuwe klanten te ontmoeten. Onze afdeling in Spanje doet het uitstekend en de beurs zal worden gebruikt om onze partners te ontmoeten. De hoop is dat we meer en meer richting de normaliteit zullen gaan.”

Voor meer informatie:
Roberto Graziani
Graziani Packaging
Via Del Macero, 9
47025 Mercato Saraceno (FC) - Italië
+39 0547 373711
graziani@graziani.com
www.graziani.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven