Gecoate appelen: Van mythe tot wetenschap en van wetenschap tot mythe

In de vorige eeuw hebben sommige bedrijven over de hele wereld zich toegelegd op de verbetering van de kwaliteit van fruit met coatings met een gecontroleerde doorlaatbaarheid. Het verbeteren van het uiterlijk, het verminderen van het verlies van water en het in stand houden van de bewaarcapaciteit waren toen de belangrijkste aandachtspunten op de markt. Inmiddels is het uiterlijk van het fruit minder belangrijk geworden.

"Het ontwikkelen van coatingproducten wordt gereguleerd door een goed gedefinieerde lijst van ingrediënten die zowel binnen de Europese Unie als in andere landen is toegestaan. Xeda International gebruikt deze lijst om optimaal gebruik te kunnen maken van de ingrediënten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een coating die rekening houdt met de verschillende stofwisselingsprocessen van het fruit,” legt directeur van Xeda International Alberto Sardo uit.

De bewaarcapaciteit van elke fruitsoort ontwikkelt zich op een andere manier
Appelen, perziken, sinaasappelen, avocado's en peren: de bewaarcapaciteit van elke fruitsoort ontwikkelt zich anders. "We zien dat de stoffen die helpen de stevigheid van de stukken fruit in de loop van de tijd te behouden, een barrière vormen tegen het gewicht dat het fruit verliest. Met het ontwikkelen van de coatings wordt geprobeerd de perfecte mix te vinden tussen de verschillende combinaties van stoffen, de formule die wordt gebruikt om de coating te produceren en de uniformiteit ervan. Over het algemeen laten coatings van natuurlijke en synthetische was nauwelijks water door, maar laten ze zuurstof en kooldioxide juist wel heel goed door. Coatings met een hoog harsgehalte hebben daarentegen een lage gasdoorlatendheid. Het gevolg hiervan is duidelijk: appelen, waarvan de stofwisseling traag is, kunnen een was met een hoge harsconcentratie prima aan, maar voor sinaasappelen en peren leidt zo'n soort was juist tot verstikking en alcoholische gisting. De kwaliteit van de smaak van het fruit raakt hierdoor aangetast en dit zorgt ervoor dat dit fruit moet worden vernietigd.”

Producten verboden in Europa, maar nog steeds op de markt aanwezig
Volgens Alberto Sardo wijst de komst van nieuwe spelers op de coatingmarkt op een duidelijk gebrek aan kennis over deze zaken. “De verschillende stukken fruit worden niet langer behandeld op basis van hun kenmerken, hun stofwisseling, maar op basis van hun uiterlijk, ondanks de smaak of ze worden behandeld met slechts één product dat voor alle stukken fruit goed zou zijn. Polyvinylalcohol, dat in Europa verboden is, stopt bijvoorbeeld de toevoer van zuurstof, waardoor het fruit stikt. Ondanks dit gegeven is de coating recentelijk aan diverse gebruikers aangeboden. Andere producten worden aangeboden als wonderoplossingen, terwijl ze dat totaal niet zijn en de verkoop ervan is vaak ook niet in overeenstemming met de Europese levensmiddelenwetgeving die vereist dat alle ingrediënten waarvan het eindproduct is gemaakt, worden vermeld in volgorde van afnemende concentratie. We bevinden ons in de aanwezigheid van tovenaarsleerlingen die producten op de markt aanbieden voor commerciële doeleinden in plaats van in het belang van hun klanten die moeite hebben om de kwaliteit van hun fruit te verbeteren. De mensheid, die uit de mythe voortkwam om de wetenschap te bereiken, gaat door deze visie van de wetenschap (terug) naar de mythe.”

Een wereldwijde uitdaging: het verminderen van de verspilling van voedsel 
Om het fruit te beschermen en de verliezen te verminderen, is het van groot belang om niet alleen rekening te houden met het metabolisme van de stukken fruit, maar ook met de teeltomstandigheden, de rassen, de bewaarcapaciteit van die rassen, het rijpingsstadium en het klimaat. “Xeda International gebruikt, net als andere verantwoordelijke bedrijven, de complexiteit van de wetenschap om een ​​doel te dienen dat verder gaat dan markteconomie: het verminderen van de verspilling van voedsel en daarmee bijdragen aan het goed voeden van een groeiende bevolking. Coatingproducten worden vaak gecombineerd met behandelingen die schimmelverliezen, bacteriële of fysiologische verliezen helpen verminderen. Deze combinaties kunnen worden gemaakt met afzonderlijke toepassingen of door ze direct te mengen met de coatingproducten.”

“De aanpak is des te interessanter wetende dat de tuinbouw meer dan een derde van de uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigt. Tussen oogst en consumptie gaat tussen de 30 en 40% van het voedsel verloren. Door de stukken fruit te behandelen met respect voor hun omstandigheden, en zo de verliezen te halveren, zou de tuinbouwgrond met minstens 15% kunnen worden verminderd. Deze oppervlaktevermindering zou voor telers een winst kunnen betekenen ten aanzien van de verschillende behandelingen, de mogelijkheid bieden om het tekort binnen bepaalde populaties te verminderen en een gezondere tuinbouwgrond en dus een vermindering van broeikasgassen te genereren. Dit doel kan worden bereikt door een aangepaste fysiologische beschermingsbehandeling (coating) te gebruiken in combinatie met een schimmeldodende, bacteriedodende, antioxidante of kiemdodende behandeling.”

Voor meer informatie:
Xeda International
+33 (0)4 90 90 23 23
info@xeda.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven