Abel Alarcón, Brio Fruits

Eerste Spaanse clementines botsen met Zuid-Afrikaanse mandarijnen

De afzet van vroege clementines uit Valencia is weer van start gegaan. Door de warmte duurt het iets langer dan normaal voordat het fruit de juiste kleur krijgt, maar op de Europese markt vertoeven hoe dan ook nog steeds grote hoeveelheden overzees fruit.

"Deze week zijn we begonnen met de afzet van de eerste Clemenrubí’s van het seizoen. Dat zijn wel nog heel beperkte hoeveelheden, want de uitwendige rijping van het fruit vordert traag als gevolg van de hoge temperaturen. Het fruit heeft wel al een goede Brix-graad en betere sapniveaus in vergelijking met vorig seizoen", zegt Abel Alarcón, manager van het Valenciaanse bedrijf Brio Fruits, die eraan toevoegt dat de stormen van de afgelopen weken geen grote negatieve gevolgen hebben voor de citrusteelt.

Volgens de teler en exporteur is het nog te vroeg om te weten welke richting de afzet uitgaat. "We proberen voeling te krijgen met de markten, die op dit moment nog veel Nadorcott-, Tango- en Orri-mandarijnen uit Zuid-Afrika beschikbaar hebben. De maten van deze rassen zijn groter dan die van onze vroegste clementines en vinden daardoor makkelijker ruimte op de Noord-Europese markt. We sturen onze eerste Clemenrubí’s dan ook naar iets zuidelijker landen zoals Frankrijk en Italië."

De citrusoogst zal dit jaar naar verwachting lager uitvallen, vooral die van clementines in het middenseizoen, zoals Clemenules, vanwege de impact van plagen zoals de Zuid-Afrikaanse cotonet. "Handelaren zijn nu al bezig met de aankoop van Clemenules per perceel, overigens tegen hogere prijzen dan normaal, en er is ook meer beweging merkbaar op de markt voor Zuid-Afrikaanse late mandarijnen. Bij de sinaasappelen worden er momenteel nauwelijks contracten afgesloten met de telers, gezien de hoge beschikbaarheid van Zuid-Afrikaans fruit", zegt Abel.

In 2016 keurde de Europese Commissie de verlenging van de importperiode voor citrus uit Zuid-Afrika goed, namelijk van 15 oktober naar 30 november, met ook een geleidelijke jaarlijkse verlaging van de importtarieven tot de totale opschorting ervan in 2025. Sinds dit verdrag werd goedgekeurd, is de Zuid-Afrikaanse citrusexport naar de EU met 30% toegenomen. Zuid-Afrikaanse teeltbedrijven hebben ook hun teeltareaal voor late citrusrassen aanzienlijk uitgebreid.

"Het blijft koffiedik kijken voor de sector hoe de markten zullen reageren op de groeiende Europese import van Zuid-Afrikaans citrus, met name sinaasappelen. We zouden graag weten met welk percentage die import dit jaar zal toenemen, maar op dit moment zitten we al aan zo'n 7%", zegt de manager van Brio Fruits.

Voor meer informatie:
Abel Alarcón
Agrios Selectos S.L. (Brio Fruits)
+34 962 868 000
brio@brio.es
www.brio.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven