Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Braziliaans meloenenseizoen op gang, overvloed aan grote maten een uitdaging

Het Braziliaanse meloenenseizoen is nu goed op gang gekomen met de eerste aanvoer in het VK in week 37 voor de Britse importeur Oxford Fruit, onderdeel van de MWW-groep.

"Het Braziliaanse teeltseizoen was dit jaar gunstig, maar door een overvloed aan grote maten was de levering aan retailklanten en hun voorkeur voor kleinere maten een beetje een uitdaging," aldus Svetoslav Udroev, commercieel manager bij Oxford Fruit. "We importeren voornamelijk honingmeloenen en watermeloenen en af en toe Galia- en Cantaloupe-meloenen."

De start werd dit jaar bemoeilijkt door een aanhoudend tekort aan containers, vertragingen en annuleringen en steeds veranderende verwachte aankomsttijden.

"De groothandelskant is goed verlopen, maar zoals gezegd is er een tekort aan kleinere maten op de markt. Met alle onzekerheid rond Covid hebben importeurs minder geprogrammeerd, met als gevolg dat Braziliaanse telers minder planten, wat leidt tot tekorten op de markt en instabiele prijzen."

Oxford Fruit bedient retailklanten, de groothandelsmarkt, bewerkers en leveranciers van maaltijdboxen, die tijdens de lockdown een ongekende groei hebben doorgemaakt. De MWW-groep importeert gemiddeld vier containers per week, die worden verdeeld over haar klantenbestand. Tijdens promoties met zijn retailklanten kan dit oplopen tot 19 of 20 containers per week.

"De vraag in het Verenigd Koninkrijk is dit jaar relatief goed geweest. De afzet van meloenen wordt voornamelijk beïnvloed door het weer: hoe warmer en zonniger het is, hoe hoger de vraag. Spanje heeft zijn aanvoer dit seizoen relatief vroeg beëindigd, namelijk begin september, wat tot een gat in het aanbod heeft geleid. De kwaliteit van de laatste Spaanse aanvoer was ook niet de beste, zodat een groot aantal van onze klanten ons verzocht over te schakelen op Braziliaanse meloenen."

Slav merkte ook op dat de Brexit op zich geen invloed heeft gehad op de prijs of de beschikbaarheid van meloenen uit Brazilië, maar wel op de flexibiliteit die de handel met Europa vroeger bood. Leveringen de volgende dag vanuit het continent zijn niet altijd meer mogelijk vanwege de extra exportdocumenten en/of de invoerrechten die betaald moeten worden voor import die niet uit Europa zelf afkomstig is.

"Andere factoren die de prijs van de import uit Brazilië dit jaar opdrijven, zijn het tekort aan papierpulp (waardoor kartons tot 80% duurder worden) en extra transportkosten (30-40% duurder). We zullen ons aan deze veranderingen moeten aanpassen, maar het eindresultaat zal hogere prijzen voor de consument betekenen en de vraag is hoeveel meer de mensen bereid zijn te betalen."

MWW teelt groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje en werkt samen met partners over de hele wereld.

Voor meer informatie:
Slav Udroev
Oxford Fruit Company
+44 (0) 1386 831110
svetoslav.udroev@oxfordfruit.com  
www.oxfordfruit.com

Publicatiedatum: