Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crispr-tomaat bereikt Japanse consument

De Japanse Crispr-Cas9-tomaat heeft de schappen in Japan bereikt. Voor zover bekend is het de eerste Crispr-tomaat wereldwijd waarbij dat het geval is. 

Op 15 september is veredelingsbedrijf Sanatech Seed begonnen met tomaten rechtstreeks aan consumenten zenden. Daarvoor werkt het bedrijf samen met EcoScience, dat de commercialisatie en verkoop in handen heeft van de Sicilian Rouge High GABA tomaat. 

Gezondheidsvoordelen
Dat de genetisch bewerkte tomaat eraan zat te komen was al bekend. In mei werd al begonnen met het verkopen van tuinierkits aan consumenten. Later volgt nog de verkoop van tomatenpuree gemaakt van dezelfde Crispr-Cas9-tomaat. 

GABA (Gamma-AminoButyric Acid) is een voedingsstof met mogelijk gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo zou het de koolhydraatstofwisseling en bloeddruk positief beïnvloeden. Dankzij een aanpassing van de genen heeft het ras vijf keer de normale hoeveelheid GABA.

Wet- en regelgeving
Gebruik van de Crispr-Cas9-techniek is niet onomstreden. In Europa is de techniek niet toegestaan bij voedingsmiddelen. In Japan wél. Daar werd in december 2020 besloten dat de tomaat niet als 'genetisch gemodificeerd' bestempeld hoeft te worden, omdat de veranderingen die met behulp van Crispr-Cas9 zijn gerealiseerd ook op natuurlijke wijze gerealiseerd hadden kunnen worden. 

Bron: Sanatech