Laura Lafuente van Bundesfachgruppe Gemüsebau:

"Duitse groenteteelt staat voor diverse uitdagingen"

Het koude, natte weer en de toenemende concurrentiedruk vanuit het buitenland creëerden dit jaar veel problemen voor de Duitse groentetelers. Vooral de producenten uit het Rijnland zullen waarschijnlijk nog lange tijd met de gevolgen van de overstromingen te kampen hebben. Wij spraken met Laura Lafuente, algemeen directeur van de Duitse groentetelersvereniging in Berlijn, over deze kwesties en over de toekomst van de landbouw.


Laura Lafuente, Algemeen Directeur van de Nationale Groep van Groentetelers

Grote verkoop in de hobbysector
"Het ging dit jaar goed met de kwekerijen van sierplanten en tuincentra," zegt Lafuente. Vooral in de hobbysector werden goede verkopen genoteerd van jonge planten zoals geënte tomaten, sla en kruiden. Als gevolg van het weer was de situatie in 2021 over het geheel genomen echter vrij slecht. Lafuente: "Het was veel te nat en veel te koud in het voorjaar. De laatste sets moesten regionaal worden geplant op extreem natte gronden. Er waren enkele tekorten aan Duitse producten op de markten. Kropsla en ijsbergsla waren zeer zeldzaam, maar de prijzen waren stabieler dan vorig jaar." Kleinere bedrijven die vooral nicheproducten verkopen, zoals paddenstoelen speciaal voor de horeca, hebben vooral te lijden gehad onder Corona.


Planten voor de hobbysector zagen een sterke verkoop

Beter aspergejaar, open veld-komkommers minder succesvol
Een ander probleem is dat meer goederen moeten worden ingevoerd dan kunnen worden uitgevoerd. Zelfs voor populaire Duitse seizoenproducten zoals asperges, is er meer druk van landen zoals Polen en Griekenland. Toch was het geen slecht aspergejaar. Hoewel de hoeveelheden iets lager waren dan gewoonlijk, waren de prijzen rond Pasen zeer hoog. Het aanbod van rooiers was beter dan vorig jaar, maar in de hele groenteteeltsector is er een voortdurend tekort aan arbeidskrachten. "De open veld komkommeroogst lijdt onder de geringe beschikbaarheid van oogstarbeiders en het minimumloon. Bovendien is er voor dit product bijna geen mogelijkheid om mechanisch te oogsten. Breedbandrooiers worden reeds gebruikt voor wortelen en verschillende rooiers worden nu al -bij wijze van proef- gebruikt voor asperges. Maar de kwaliteit is vaak niet zo goed als bij handmatig oogsten," zegt Lafuente.

De akkerbouw is in sommige regio's volledig mislukt als gevolg van het noodweer. "De kwaliteit van veel open veldproducten had te lijden onder de aanhoudende nattigheid. Door de vochtige omstandigheden waren schimmel en rot ook een groot probleem."


Landbouwbedrijven met komkommers hebben te lijden onder een gebrek aan oogstmachines en kostenstijgingen.

Detailhandel in levensmiddelen en gewasbescherming
De grootste afzet wordt nog steeds gegenereerd via de detailhandel in levensmiddelen. Ook zelfverkopers verkopen hun groenten hoofdzakelijk via de levensmiddelenkleinhandel, vooral wanneer tekorten op korte termijn moeten worden gedekt. "Degenen die aan de retail leveren, hadden een aanzienlijk hogere verkoop, vooral met producten zoals tomaten, komkommers en paprika's".

De groentetelers, zo zei hij, maken zich echter zorgen over de regelgeving inzake het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Lafuente: "Veel mensen zijn niet meer geïnteresseerd in wetenschappelijke studies. Beslissingen worden steeds vaker genomen zonder wetenschappelijke basis, wat nog schadelijker is voor de regionale teelt. Ook het werk op het gebied van gewasbeschermingsadviezen wordt steeds intensiever, aangezien er in de groenteteelt minder doeltreffende middelen beschikbaar zijn. Het wordt steeds duurder om voor kleinenere speciale gewassen zoals courgettes, Chinese kool of diverse bonen alle gegevens te verzamelen voor de producenten van de producten." Nu het gebruik van bestrijdingsmiddelen afneemt, verdwijnen sommige teelten omdat het risico voor de teler te groot wordt. Dit is een geleidelijk proces.

Door de natte omstandigheden was valse meeldauw in sla problematisch in 2021.

Gebrek aan deskundigheid, lichte stijging opleidingsaantallen
Wat ontbreekt, is goede consumentenvoorlichting. Deskundigheid gaat verloren. Hoewel het aantal leerlingplaatsen licht stijgt, is het voor nieuwkomers zeer moeilijk om nieuwe bedrijven op te richten of bestaande bedrijven voort te zetten. Familiebedrijven of grote ondernemingen met externe managers zijn het meest succesvol. Lafuente daarentegen vestigt haar hoop op het netwerk van jonge tuinders. "Ze bezoeken samen verschillende boerderijen en geven elkaar input. Onze nationale vakgroep biedt trainee-dagen aan, waar wij netwerken van toekomstige groentetelers en informatieve reizen in de vereniging aanbieden. Vorig jaar zijn we op studiereis naar Zuid-Afrika geweest en hebben daar de landbouw bekeken. Momenteel zijn we van plan om in 2023 een soortgelijke reis voor groentetelers naar de VS te faciliteren en we hopen dat de reis tegen die tijd kan plaatsvinden zonder beperkende maatregelen."

Voor meer informatie:
Laura Lafuente
Bundesfachgruppe Gemüsebau
Haus der Land- und Ernährungswirtschaft
Claire-Waldoff-Straße 7
10117 Berlin
Tel.: (+49) 30 2000 65-28
E-Mail: info@gemuesebau.org  
Web: https://www.gemuesebau.org/startseite.html    

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven