Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Marc Schulz, SFI Rotterdam:

"Betere situatie verwacht voor Griekse druiven"

Tholen - "Het Griekse druivenseizoen verloopt dit jaar met de nodige strubbelingen," constateert Jan Marc Schulz van SFI Rotterdam. "Griekenland heeft een enorme hitte gehad en had daardoor al een kleinere oogst. Bovendien waren de druiven aan het begin van het seizoen kwalitatief zwak. Dat is verleden tijd, maar nu loopt het seizoen alweer snel ten einde. Dat resulteert in een kort seizoen, waarbij de uitval niet gecompenseerd is door een hogere prijs."


Griekse Crimson

"Wij verwachten tot medio oktober Griekse witte druiven aan te bieden. Het seizoen met rode druiven zal iets langer doorlopen met voornamelijk het ras Crimson Seedless. Inmiddels start het overzeese seizoen ook weer op met de eerste aanvoer van Braziliaanse druiven in week 41/42, maar dat is toch een andere prijsklasse", vervolgt Jan Marc. "Naar nieuwe oogst is altijd wel vraag, maar de retail bepaalt grotendeels het moment van switchen. De houdbaarheid van Europese druiven wordt steeds beter en daar zullen de overzeese producenten toch op moeten wachten."


Braziliaanse druiven

"De bodemprijzen voor de Griekse witte druiven lagen op een te laag niveau van rond de 7/8 euro voor punnets, maar de prijzen vertonen nu wel een stijgende lijn richting 10/11 euro", aldus de importeur.

Nieuwe variƫteiten vanuit Griekenland doen voornamelijk hun intrede bij de rode druiven met variƫteiten als Jack Salute, maar volgens Jan-Marc niet zo radicaal als dat overzee gebeurt. "Voor de kleinere telers in Griekenland is het niet zo makkelijk om te switchen als dat bijvoorbeeld in Peru of Zuid-Afrika gebeurt."


Jack Salute

Een actuele ontwikkeling is volgens hem wel dat er overzee een groot tekort is aan verpakkingsmateriaal, door de logistieke onbalans. "Dat maakt de export van overzee niet eenvoudiger. Ik verwacht niet direct dat de volumes hierdoor in het gedrang komen, maar je bent qua verpakkingen wel een stuk minder flexibel."


Griekse Thompson

Voor meer informatie:
Jan Marc Schulz
SFI Rotterdam
Mercuriusweg 12B
3113 AR Schiedam
jmschulz@sfifruit.com     
www.sfifruit.com