Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Les Vergers de Châteauneuf

"Perentekort zal de appelvraag in Frankrijk beïnvloeden"

Als enige teeltbedrijf in de Savoie met een HEV3-certificering start Les Vergers de Châteauneuf, gevestigd in de buurt van Chambery, het appel- en perenseizoen. Het Franse fruitteeltbedrijf, lid van Vergers écoresponsables, is ook in het bezit van de BGA Appel en Peer van de Savoie en is bovendien betrokken bij het Savoie Mont Blanc Excellence-initiatief.

© Les Vergers de Châteauneuf 

Met een eigen pakstation is Les Vergers de Châteauneuf de belangrijkste leverancier van BGA Savoie wat betreft de grootte van de partijen. Het bedrijf distribueert producten aan grote retailers, professionals uit de cash&carry-sector en groothandelaren op de MIN-markten van Lille, Rungis en aan de Middellandse Zeekust.

Het gebrek aan peren zal de vraag naar appelen beïnvloeden
Met 40 hectare eigen productie (1/4 peren, 3/4 appelen) begint de appeloogst dit jaar met een vertraging van 2 weken. De vraag naar de rassen Gala en Reine des Reinettes is nu al groot. De perenteelt heeft aanzienlijke verliezen geleden, maar Les Vergers de Châteauneuf kan waarschijnlijk rekenen op een opbrengst van ongeveer 60% van hun appeloogst, met vooral een verlies aan opbrengst bij de Golden-rassen.

© Les Vergers de Châteauneuf 

"Verder zullen er dit jaar bijna geen Savoie-peren zijn. Tijdens de aprilvorst hebben we met succes zo'n 15% van de productie kunnen redden dankzij het gebruik van beregeningssystemen, maar de hagelbui van midden augustus heeft de resterende peren alsnog beschadigd."

"Daarnaast kopen we, in samenwerking met Alpine-telers, fruit dat geteeld is op grond dat qua samenstelling vergelijkbaar is met die van de onze. Het is onze wens om deze lijnen in de toekomst door te ontwikkelen en de peren die op grotere hoogte worden geteeld beter te promoten," legt sales manager David Gros uit.

© Les Vergers de Châteauneuf 

"Net als in de afgelopen 3 jaar weten we echter ook nu niet zo goed wat we met de prijzen aan moeten. Vorig jaar hadden we veel peren en vrij hoge prijzen. Dit jaar zullen de prijzen, in vergelijking met die van 2020, waarschijnlijk voor alle rassen stijgen. Het gebrek aan peren zal onmiskenbaar invloed hebben op de appelvraag. Het gebrek aan grote maten appelen, overal in Frankrijk, zal ons er daarnaast toe aanzetten de prijzen te verhogen voor de standaard maten, waar veel vraag naar zal zijn. We zullen waarschijnlijk bepaalde markten moeten heroriënteren."

© Les Vergers de Châteauneuf 

Aangesloten bij het 30.000-initiatief
Les Vergers de Châteauneuf hield zich al eerder bezig met de wens om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en heeft zich nu gericht op het 30.000-initiatief die groepen mobiliseert rond een collectief project voor een aanzienlijke vermindering van het gebruik van fytosanitaire stoffen. "We hebben ons aangesloten bij dit project met als doel om binnen 5 jaar 50% minder chemische producten te gebruiken en in plaats daarvan over te stappen op het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven."

"Door vele regenbuien was dit jaar een erg ingewikkeld jaar. Er waren veel onzekerheden, maar uiteindelijk hebben we toch nog heel mooie resultaten behaald. Zelfs als we de drempel van 50% niet halen, zijn we van plan om het gebruik van herbiciden en insecticiden te verminderen of zelfs te elimineren door gebruik te maken van essentiële oliën en machines."

Les Vergers de Châteauneuf geeft ook de voorkeur aan deze biologische aanpak om een ​​vermindering van het tonnage te voorkomen. "Bepaalde fruitsoorten als de peer zijn moeilijker op volledig biologische wijze te telen, omdat het fruit niet tegen de ophoping van koper en zwavel kan. We zien op dit moment bovendien dat de trend om lokale producten te consumeren zich sterker ontwikkelt en dat het voor consumenten steeds belangrijker wordt om lokaal geteelde producten te verkiezen boven biologisch geteelde producten," besluit manager van Les Vergers de Châteauneuf Frédéric Bergin.

Voor meer informatie:
Frédéric Bergin
Les Vergers de Châteauneuf
60 impasse Roseaux
ZA de Carouge                                          73250 Saint-Pierre-d’Albigny, Frankrijk
+33 (0)4 79 70 70 71
vergers-chateauneuf.fr

Publicatiedatum: