Vooral kaki, citrus en amandelen getroffen

Hagelbui trof dit weekend 17.200 hectare fruit in Valencia

De provincie Valencia is dit weekend weer opgeschrikt door een hagelbui die volgens de eerste ramingen van telersvereniging Ava-Asaja ongeveer 17.200 hectare teelt heeft getroffen. In de gemeenten Casinos, Liria, Domeño en Pedralba bracht de hagel schade toe aan de teelt van kaki’s, citrus, amandelen en groenten op ongeveer 8.000 hectare. Door de grote hagelstenen vielen veel fruit en vele bladeren van de bomen en ook de takken en de stammen liepen schade op. Volgens Ava-Asaja zijn niet alle percelen even hard getroffen, maar enkele telers zien toch hun volledige oogst in het water vallen.

Ook in Picassent, Alcácer en Silla hebben citrus, kaki’s en rijstvelden met een areaal van zo’n 5.000 hectare het hard te verduren gehad. In Picassent gaat het vooral om de kaki- en citrusteelt van de coöperatie Terrabona.

In La Canal de Navarrés en La Costera, twee streken waar ook hier en daar schade werd opgemeten, concentreert het grootste verlies zich op een areaal van 900 hectare in de gemeente Enguera, waar 75% van de olijfoogst als verloren mag worden beschouwd. In Montesa, Canals, L'Alcúdia de Crespins en Bicorp is vooral de kakiteelt, waarvan de oogst overigens in volle gang was, getroffen op zo’n 3.300 hectare.

Deze nieuwe rampspoed treft diverse teelten op een kritiek moment, waardoor Ava-Asaja de bevoegde overheden oproept om fiscale gunstmaatregelen te treffen en financiële steun te verlenen aan de telers in de getroffen gebieden. De telersvereniging verzoekt landbouwverzekeraar Agroseguro ook om zo snel mogelijk de precieze schade op te meten.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven