Groot marktpotentieel voor uien in Ghana

Een analyse van de Ghanese uienmarkt zou de weg effenen voor toekomstige investeringen in de waardeketen van het basisproduct. De rode uienvariëteiten Bawku en Galmi zijn de meest geteelde variëteiten in Ghana. Door de aanhoudende schaarste van binnenlandse uienvoorraden en de toevloed van import uit de buurlanden, kunnen geschikte en duurzame tuinbouwpraktijken de afhankelijkheid van deze import verminderen.

Vanaf 2019 werden de uienopbrengsten in Ghana geschat op ongeveer 19 ton/ha (MoFA, 2019). Ondertussen hebben andere bronnen geschat dat de rode cultivar Bawku tussen de 10 en 20 ton/ha land nodig heeft voor de teelt. Andere cultivars leveren 3,7 ton/ha onder regenachtige omstandigheden en 12 ton/ha onder irrigatie, met een gemiddelde opbrengst van 3,3 ton/ha (MoFA, 2019).

Zelfs tijdens de piek van het Ghanese uienseizoen blijft de lokale uienopbrengst ver achter bij de vraag in het land. Als gevolg hiervan zijn handelaren afhankelijk van importuien om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Op dit moment groeit de uienmarkt in Ghana met 11% per jaar (DFID, 2014). Op basis van deze vrij snelle marktexpansie lijkt de uienteelt op de lange termijn duurzaam te zijn en een goede waarde te bieden aan de kleine telers en huishoudens die bij de teelt betrokken zijn.

Bron: newsghana.com.gh


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.