Turkse onderzoeker beweert dat spinazie wondgenezing kan versnellen

Dr. Serkan Dikici van de afdeling Biotechnologie van het Izmir Instituut voor Technologie (IZTECH) heeft een onderzoek uitgevoerd dat lijkt aan te geven dat gedecellulariseerde spinaziebladeren volledig acceptabel zijn voor het menselijk lichaam en kunnen worden gebruikt in veel klinische onderzoeken, zoals bijvoorbeeld naar wondgenezing.

Dikici vertelt dat hij met zijn onderzoek is begonnen aan de Universiteit van Sheffield. Met behulp van spinaziebladeren ontwikkelde hij er biomaterialen die de driedimensionale aderstructuur imiteren. Daarna zette hij zijn studie verder aan het IZTECH om de klinische toepassingen van deze structuur te onderzoeken.

"Tijdens mijn doctoraat heb ik gewerkt aan de decellularisatie van spinaziebladeren. Omdat het destijds een nieuw materiaal was, hebben we natuurlijk eerst getest of het geschikt was voor toepassingen op het menselijk lichaam. We weten nu dat gedecellulariseerde spinaziebladeren volledig acceptabel zijn voor het menselijk lichaam. We kunnen nu kunstmatige vasculaire onderzoeken uitvoeren of verbanden ontwikkelen die helpen bij de behandeling van chronische wonden die niet vanzelf genezen. Maar we kunnen de gedecellulariseerde spinaziebladeren ook gebruiken in een groot aantal andere toepassingen van weefselengineering. Het gebruik van plantenweefsels heeft veel voordelen ten opzichte van dierlijk weefsel. We streven ernaar een breed scala aan biomaterialen te ontwikkelen die kosteneffectief en beter beschikbaar zijn, geen ethische bezwaren opwerpen en geen risico vormen voor de overdracht van ziekten van dier op mens", zo vertelt Dikici aan Livik.net, een Turkse nieuwsdienst.

"In de toekomst zal het klinische gebruik van spinazie of andere plantenbladeren wijdverbreid worden. Mijn werk richt zich ook op het gebruik van spinaziebladeren bij de behandeling van chronische diabetische zweren, want het versnelt de genezing van wonden en maakt dus deze wondbehandelingen mogelijk. In het kader van dit project hebben we ook het potentieel van decellularisatie van twee andere bladeren onderzocht. We hebben ondertussen de verificatiefasen doorlopen en zitten nu in het stadium van experimenteren met menselijke cellen. Na al deze experimenten zullen we ook een dierproef houden. Zo ronden we stap voor stap de vooronderzoeken af vooraleer over te gaan op klinisch onderzoek."

Serkan Dikici voegde eraan toe dat hij gelooft dat het project, dat naar verwachting in december 2022 wordt voltooid, een belangrijke bijdrage zal leveren aan de geneeskunde en de wetenschap.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven