Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dutch Berries breidt uit naar 10 hectare aardbeien onder LED

"Jaarrond Hollandse aardbeien hoog op het wensenlijstje van retail"

Tholen - Bij Dutch Berries is het kasaardbeienseizoen in volle gang. "We zitten er goed in, al onze kassen zijn in productie", vertelt Boudewijn van der Wal. "De teelt staat er goed voor. We hebben een rustig plantseizoen gehad, maar met de warme nachten is er wel schot in de zaak gekomen. Nu lijken de markten er klaar voor te zijn, want er is deze week een behoorlijke trek naar aardbeien."

"Prijzen liggen op de daghandel tussen de 2 en 3 euro. Dat is eigenlijk te laag, maar wellicht helpt het mee om markten open te breken. Onder meer Noorwegen, Duitsland en Engeland zijn al aan de markt. Het seizoen van de buitenaardbeien is in de laatste weken aangeland, dus er zou ruimte moeten komen voor het glasseizoen."

De uitbreiding van de kasaardbeienteelt is dit jaar volgens de teler erg beperkt gebleven. "Het kostenplaatje is toch een beetje veranderd vanwege de economische situatie en de energiekant. Daardoor zijn er nogal wat projecten uitgesteld. Een kas bouwen is behoorlijk duur geworden. Mede door het hele energieverhaal verwacht ik dat dit bij veel telers wel zal leiden tot een andere teeltstrategie."

Dutch Berries was afgelopen jaar de eerste aardbeienkwekerij die werkte met volledige ledbelichting in haar 4 hectare nieuwe kas in Zuilichem. "De lichtinstallatie heeft tijdens de eerste winterteelt van Sonata de verwachtingen volledig waar kunnen maken en dit jaar breiden we uit naar 10 hectare", aldus Boudewijn. "Dat is redelijk uniek, maar we zien kansen, omdat de markt klaar lijkt voor Hollandse aardbeien in de winter."

"Jaarrond Hollandse aardbeien staan hoog op het wensenlijstje van Hollandse en Belgische retailers. Met deze ledbelichting zetten we daar stappen naartoe", vervolgt de teler. "Een ander belangrijk aandachtspunt is de ontwikkeling van de zogeheten doordragers na de belichte teelt. Het is een hele zoektocht naar het beste doordragend ras onder glas. De kunst voor de komende tijd wordt om hier het juiste antwoord en ras bij te vinden."

Voor meer informatie:
Boudewijn van der Wal
Dutch Berries
info@dutch-berries.com
www.dutch-berries.com