Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelen zijn 'hot' - oogst loopt op volle toeren

"De aardappeloogst is in volle gang. De omstandigheden zijn wisselend tot goed, afhankelijk van de regio en het weer", vertelt Thorsten Riggert en hij hoopt voor de aardappeltelers in Niedersachsen op een goede oogst. In september begint niet alleen de oogst van de aardappelen, die afhankelijk van het ras tot half oktober kan duren, maar het is ook de maand waarin in tijden voor corona in talrijke plaatsen de populaire aardappelfeesten plaatsvinden. "We hopen dat met de terugkeer van de volksfeesten en de verdere opening van de horeca de mensen weer in toenemende mate onze lekkere aardappelen in alle variaties zullen eten en de consumptie hierdoor verder zal stijgen", vertelt de teler uit de heideregio aan de Landvolk-Pressedienst.

De aardappeloogst in Niedersachsen is in volle gang. Foto: Landvolk Niedersachsen

De telers in Niedersachsen telen in 2021 op 115.400 hectare bijna 50 procent van de Duitse aardappelen. In heel Duitsland teelt men in 2021 volgens voorlopige cijfers van de Agrarmarkt-Informations-Gesellschaft (AMI) op circa 259.000 hectare aardappelen. Dat betekent een areaalafname van 4,2 procent ten opzichte van 2020, toen de aardappel nog op 273.500 hectare geteeld werd. "Ook in Niedersachsen is het aardappelareaal ten opzichte van 2020 met bijna 7.000 hectare gekrompen; het areaal van afgelopen jaar van 122.200 hectare," licht Thorsten toe. Er worden in 2021 echter wel meer aardappelen geteeld dan in droogtejaar 2018 en de oogst van toen zal dit seizoen gemakkelijk te overtreffen zijn, vermoedt Thorsten.

Volgens de 'Kartoffel-Marketing-Gesellschaft' (KMG) wordt er in de Duitse groentenschappen met afstand het meest naar de aardappel gegrepen. "De aardappel is de onomstreden ster in het AGF-schap. De Duitse burgers consumeren meer dan 64 kilogram per hoofd van de bevolking, het liefst bij vleesgerechten, maar ook als vegetarische of veganistische superfood", vertelt Thorsten over het nachtschadegewas dat zo goed als geen vet, maar wel veel eiwitten, vitamines en mineralen bevat. Tijdens de coronapandemie in 2020 maakte de aardappel in Duitsland ten opzichte van 2019 een ware opleving door. Met 146.000 ton kochten de privéhuishoudens zowel in maart 2020 alsook in maart 2021 met 147.000 ton de grootste hoeveelheden consumptieaardappelen. Volgens de AMI zwakte de vraag in 2021 weliswaar iets af, maar deze lag echter tot aan de maand augustus met 97.000 ton nog steeds boven het niveau van voor corona.

Reclameacties van de levensmiddelenhandel hebben ervoor gezorgd dat in de eenendertigste kalenderweek zoveel aardappelen verkocht werden als sinds eind mei niet meer gebeurd was. "Het promoten om de aardappelverkoop hoog te houden hield in september aan, en we hopen dat de markt zich verder positief zal ontwikkelen", zegt Thorsten, die de aardappeltelers bij de Unie van de Duitse Aardappelindustrie UNIKA vertegenwoordigt. Met het opleven van de aardappelfeesten op sommige plaatsen en de verder toenemende populariteit van een vegetarische levensstijl ziet hij voor de aardappel nog goede tijden weggelegd.

Publicatiedatum: