Dramatische daling van Italiaanse kastanjeoogst verwacht

“Door het gebrek aan regen en de hoge temperaturen in augustus, is de verwachting dat de kastanjeoogst dramatisch zal dalen”, zegt Renzo Panzacchi, voorzitter van het Consorzio Castanicoltori dell'Appennino Bolognese.

Renzo Panzacchi

“Uit gesprekken met de vertegenwoordigers van de acht coöperaties die kastanjes telen, komt een tamelijk uniform beeld naar voren. Er is een gebrek aan aanbod en de hoeveelheden zullen veel lager zijn dan in 2020. Pas na de oogst zal het mogelijk zijn een echte balans op te maken, maar de vooruitzichten zijn niet goed.”

De acht coöperaties zijn goed voor ongeveer 450 telers met een areaal van 1.250 ha. “Er zijn geen grote verschillen tussen de verschillende teeltgebieden, omdat ze gelijkmatig zijn getroffen door de droogte. Toen het een week of drie geleden eindelijk ging regenen, was het te laat.”

In de praktijk waren er tot begin augustus twee à drie vruchten per bolster. Door het gebrek aan water hebben de bomen de groei van een of twee afgebroken om er ten minste één te laten overleven. Dit veroorzaakt de sterke daling van de hoeveelheden.

“In sommige gebieden zijn er problemen met luizen. Biologische bestrijding is doeltreffend bij het voorkomen en beperken van schade, maar is nog niet afdoende.”

In de gebieden tot 450 meter boven de zeespiegel zal de oogst begin oktober moeten beginnen. “Het seizoen is met 7 dagen enigszins vertraagd ten opzichte van een normaal jaar”, concludeert Panzacchi.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven