Minister Pippa Hackett

Nieuwe kans voor Ierse aardappeltelers om hun product aan lokale friteszaken te leveren

In Ierland is een nieuw initiatief gelanceerd om lokale aardappeltelers te helpen hun product aan Ierse friteszaken te leveren. Bord Bia, Teagasc, het IFA en het ministerie van Landbouw hebben hun krachten gebundeld om het aantal lokaal geteelde aardappelen dat aan Ierse friteszaken wordt verkocht, te verhogen.  

In Ierland worden jaarlijks zo'n 300.000 ton aardappelen voor de binnenlandse consumptie geteeld. Toch importeert het land ook ieder jaar nog 80.000 ton aardappelen. 64.000 ton hiervan zijn afkomstig uit het VK en het merendeel van deze importaardappelen wordt gebruikt door eigenaren van friteszaken. Ierland telt momenteel 539 zelfstandige friteszaken. 

De afgelopen twee jaar zijn Meadowfresh en O'Shea Farms de samenwerking met Bord Bia, Teagasc en het IFA aangegaan voor de uitvoering van een project gericht op de teelt van specifieke rassen voor het Ierse fritessegment. 

Tijdens de opening van een nieuw distributiecentrum en een bezoek aan een koelhuis in aanbouw zei de minister van Landbouw dat een pakhuis waar de aardappelen na de wintermaanden kunnen worden bewaard met behoud van het juiste gehalte aan zetmeel en suikers essentieel is om fritesaardappelen van goede kwaliteit te kunnen leveren.  

"Dankzij de ontwikkeling van een dergelijke faciliteit en de opening van het eerste speciale aardappelpakstation en distributiecentrum in Ierland krijgen Ierse aardappeltelers een reële kans om hun aardappelen aan het Ierse fritessegment te leveren," vertelde Pippa Hackett aan rte.ie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven