Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kiwibessen nog meer onder de aandacht van Chinezen brengen"

De binnenlandse kiwibessen kwamen begin september op de Chinese markt en het oogstseizoen is al bijna voorbij. Xie Hailong, woordvoerder van de kiwiplantage "Berry Good Orchard", sprak onlangs over de omstandigheden op de Chinese kiwibessenmarkt, alsook over de unieke kenmerken van Berry Good kiwibessen.

"Chinese kiwibessen komen doorgaans tussen 5 september en 1 oktober in grote hoeveelheden op de binnenlandse markt. Het oogstseizoen is nu al voorbij. De kiwibessenteelt langs de kust heeft te lijden gehad van overvloedige regenval en tyfoons. Een deel van de bessen is van de bomen gevallen, maar de hoeveelheid ervan was gering. Het percentage rijp fruit bedraagt slechts ongeveer 70-80%, maar de kwaliteit van het product is goed en de vruchtschil vertoont geen tekenen van schade door extreme weersomstandigheden of plantenziekten."

"De kiwibessenteelt is kleinschalig. Ze hopen snel suiker op en hebben een korte houdbaarheid," legt Xie uit. "Het totale areaal dat aan kiwibessen wordt besteed, is klein, de opbrengst is beperkt en dus schommelt de prijs niet veel. De kiwibes is een kleine bes met een hoog vitamine C-gehalte. De kiwibes kan een laxerende werking hebben en vermindert ontstekingen. De gemiddelde prijs is ongeveer  €6,60/0,5 kg. Sommige duurdere supermarkten verkopen eersteklas kiwibessen in prachtige geschenkdozen voor € 5,28/ 250 g. De aankoopprijs van kiwibessen is het laagst vóór 1 oktober, wanneer alle kiwibessen tegelijkertijd op de markt komen. In de rest van oktober stijgt de prijs geleidelijk."

"Er zijn twee soorten geteelde kiwibessen: kiwibessen van het vroege seizoen en kiwibessen van het late seizoen. Sommige kiwibessen zijn geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, maar er zijn ook kiwibessen die in eigen land worden geteeld. De vroegrijpe kiwibessen worden hoofdzakelijk geteeld in kassen of in teeltgebieden in Zuid-China. Het grootste kiwibessenareaal bevindt zich echter in Noord-China," vertelt Xie.

"Vorig jaar bedroeg het areaal van kiwibessen 8.400 ha. Dat is meer dan het jaar ervoor. Toch is het totale areaal beperkt en gaat het aanbod vooral naar dure supermarkten in eersteklas steden. Kiwibessen zijn niet gebruikelijk in gewone supermarkten. Zelfs in grote steden zoals Beijing en Shanghai zijn de gewone supermarktklanten niet vertrouwd met kiwibessen. Dat komt niet alleen doordat het aanbod klein is. De kiwibessensector worstelt met verschillende onopgeloste problemen in verband met de oogst, de opslag, de bewaring en het transport."

The Berry Good Orchard werd opgericht in 2009. Het bedrijfsteam introduceerde aanvankelijk kiwibessenvariëteiten voor telers, maar in 2012 begonnen ze met onderzoek en ontwikkeling van hun eigen geteelde kiwibessenvariëteiten. De boomgaard teelt nu bijna alle gangbare kiwibessenvariëteiten op de markt, zoals Kuilu, Haijia, Chenglong, Orchard No. 3, 133, 241, Yisai, Bingdian en Chiyan. Deze variëteiten hebben verschillende vormen, zoals ronde kiwibessen, elliptische kiwibessen en korte ronde kiwibessen. De kiwibes is een fruit dat na de oogst blijft rijpen. De kleurverandering vindt plaats in het laatste stadium van het rijpingsproces. Naast rode variëteiten zijn er laat in het seizoen ook donkerrode variëteiten die meer zon hebben geabsorbeerd. En wanneer het verschil tussen de temperaturen 's nachts en overdag groter is, is de kleur van de kiwibessen gelijkmatiger en is de smaak zoeter.

"In vergelijking met grootfruit vergen kiwibessen in de begin- en de middenfase van het teeltproces hogere investeringen. Naast grond, gewasverbeteringsmiddelen en zaailingen zijn voor kiwibessen ook ondersteunende structuren, lijnen, draden en snoeiwerk nodig. Kiwibessen zijn enigszins resistent tegen lichtere gewasbeschermingsmiddelen, maar zwaardere middelen kunnen de planten beschadigen en in ernstige gevallen kan het de kiwiplanten doden. Sommige boomgaarden liggen in de buurt van landbouwplantages met handelsgewassen zoals maïs of andere groenten, die worden besproeid en de kiwiplanten ondervinden daarbij vaak schade. Met andere woorden, de kwetsbaarheid van de kiwiplanten maakt dat alle kiwibessen op zijn minst "semi-biologisch" zijn. En de smaak van rijpe kiwibessen is verbazingwekkend vol," aldus Xie.

Berry Good Orchard is een project begonnen om ecologische tuinbouw in economisch verarmde gebieden te ondersteunen. Als onderdeel van het project legde Berry Good Orchard modelboomgaarden aan in Liaoning, Hebei, Shanxi, Hunan en Gansu. Via deze boomgaarden werd een geïntegreerde aanpak van aanplanting, beheer en afzet bevorderd. Op deze manier bevordert Berry Good Orchard de ecologische ontwikkeling van de Chinese kiwibessensector.

"Het binnenlandse kiwibessenaanbod is veel kleiner dan de marktvraag. Kiwibessen hebben een hoge toegevoegde waarde en kunnen op verschillende manieren worden bewerkt tot gedroogd fruit, ijs, vruchtensap, thee met vruchtensmaak, enz. Er is een grote vraag naar kiwibessen. Wij hopen de teelt van zaailingen te intensiveren en meer tuinbouwers en consumenten de kans te bieden om kennis te maken met het enorme potentieel van dit fruit," besluit Xie.

Voor meer informatie:
Mr. Xie Hailong 
Berry Good Orchard
+863 188 1150 2396
mhjyqym@163.com 

Publicatiedatum: