Britse uienprijzen blijven stijgen vanwege oplopende teelt- en productiekosten

In de eerste drie weken van september 2021 bedroeg de gemiddelde Mintec-prijs voor Britse uien € 0,57/ 25kg, 1,2% hoger dan de gemiddelde prijs in augustus 2021, en 17% hoger dan de gemiddelde prijs in september 2020.

De stijging van de Britse uienprijzen kan in de eerste plaats worden toegeschreven aan de stijgende kosten. De Britse telers worden geconfronteerd met hogere kosten voor gewasverbeteringsmiddelen, energie, vervoer en arbeid. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan de consument. De transport- en arbeidskosten zijn in 2021 gestegen en de reisbeperkingen blijven een invloed hebben op de stroom van arbeidsmigranten van Oost-Europa naar het VK.

Het VK importeert een groot deel van zijn uien uit Europa. Het huidige tekort aan vrachtwagenchauffeurs en de hoge vervoerskosten hebben de invoer uit Denemarken duurder gemaakt, waardoor de extra kosten worden doorberekend aan de importeur.

Het VK verwacht dit jaar een gemiddelde opbrengst, ondanks de extreme weersomstandigheden in vorige jaren. De vraag naar uien in het VK is de laatste maanden robuust geweest, in lijn met de heropening van de foodservice en de retail blijft sterk verkopen.

Mintecglobal.com meldt dat de Britse uienprijzen voor de rest van het jaar waarschijnlijk een opwaartse tendens zullen blijven vertonen, aangezien de inputkosten naar verwachting stevig zullen blijven.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.