Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het Turkse kiwiseizoen is begonnen

"We vergroten onze kiwivolumes ieder jaar"

Het Turkse kiwiseizoen is van stapel gelopen en evenals voorgaande jaren heeft Turkije haar kiwiproductie ook dit seizoen weer uitgebreid. Ondanks het feit dat de lokale sector niet in staat is om volledig in de Turkse vraag naar kiwi's te voorzien, wordt een deel van het fruit naar markten in Europa geëxporteerd. Volgens één exporteur winnen  Turkse kiwi's hier snel aan bekendheid.

Coskun Eren, marketingmanager bij het Turkse AGF-exportbedrijf Eren, vertelt dat het kiwiseizoen is begonnen en dat de aanvoer de komende weken verder zal groeien. "Tot dusver verloopt alles prima. Het seizoen is onlangs in Mersin van start gegaan. Dit is ons voornaamste kiwiteeltgebied. Omstreeks de tweede of derde week van oktober zal de oogst in de regio Yalova beginnen. In het kustgebied bij de Zwarte Zee, in de regio Rize, worden ook kiwi's geteeld. De oogst begint hier nog wat later dan in Yalova. De volumes zijn groter en er is tot nu toe geen sprake van kwaliteitsproblemen."

"De kiwi's worden vanaf november in koelhuizen opgeslagen. We verwachten het merendeel half december opgeslagen te hebben. We denken dat we tot april 2022 fruit uit bewaring kunnen leveren. Kiwi's hebben echter wel de neiging hun stevigheid te verliezen in de opslag. We nemen daarom tot november orders voor programma's aan zodat we zeker weten dat we tussen februari en april ook een product van goede kwaliteit kunnen leveren."

De afgelopen jaren hebben Turkse kiwitelers hun productie opgeschaald. "Het aantal kiwiboomgaarden neemt gestaag toe in Turkije. De stijgende trend zet zich voort en we verwachten dit jaar dan ook een hogere beschikbaarheid. Er was sprake van zeer droge weersomstandigheden dit seizoen en kiwi's hebben behoefte aan veel water. We verwachten daarom enige tekorten in het vroege teeltgebied Mersin-Cukurova. In de latere teeltgebieden, Yalova en Rize, waren de omstandigheden in de wintermaanden beter en worden goede opbrengsten verwacht. We hebben allemaal te maken met de gevolgen van klimaatopwarming en moeten ons hier beter op voorbereiden, willen we over een jaar of tien nog concurrerend zijn op de kiwimarkt."

Nu het land haar kiwiproductie ieder jaar uitbreidt, groeit ook de export. "De aantallen kiwi's die we beschikbaar hebben bij Eren worden ieder jaar groter en er komen ook steeds nieuwe klanten en markten bij. We willen van de kiwi één van onze voornaamste exportproducten maken. Het product is goed bestand tegen transport en kan makkelijk worden bewaard. De combinatie van deze twee aspecten is van belang voor ons. De binnenlandse markt voor kiwi's is sterk, maar we willen ook onze export uitbreiden. We hebben het product, beschikken over ervaring, machines en bewaarcapaciteit. Niets houdt ons dus tegen om de export uit te breiden. Importeurs hebben pas onlangs kennis kunnen maken met de Turkse kiwi, maar deze heeft hen veel te bieden. Wanneer ik iemand vertel dat we ook kiwi's leveren en ze een voorstel doe, dan zijn ze vrijwel altijd verbaasd, maar ook nieuwsgierig om ze eens te proberen."

Vorig jaar verzond Eren proefzendingen om de bekendheid van de Turkse kiwi te vergroten. Volgens hem was dit een groot succes, aangezien het geleid heeft tot contracten voor nieuwe programma's voor het komende seizoen. 

"Het vergroten van de bekendheid van de Turkse kiwi verloopt voorspoedig. We maken nu al mee dat mensen uit Italië, het VK en andere Europese landen om onze kiwi's vragen. Ook vanuit Wit-Rusland en Rusland is er behoorlijk wat belangstelling. We hebben vorig seizoen enkele proefzendingen verstuurd en iedereen was hier zeer tevreden over. We hebben drie langetermijnprogramma's voor ons liggen momenteel en de onderhandelingen lopen nog. We nodigen iedereen uit om Turkse kiwi's te proberen. We zijn een professioneel bedrijf met 27 jaar ervaring, dat gespecialiseerd is in retailprogramma's en stabiele inkoop."

Aangezien kiwi's populair zijn op de lokale markt hangt de prijs af van de vraag van de Turkse consumenten. "De aantallen kiwi's die in Turkije worden geteeld zijn niet toereikend om in de lokale vraag te voorzien, vandaar dat Turkije ook kiwi's importeert. Dit houdt in dat de prijzen sterk worden beïnvloed door de lokale vraag. De prijzen zullen naar verwachting zo'n 20% tot 25% hoger zijn dan vorig jaar vanwege de sterke toename van de importkosten van meststoffen en overige materialen. De Turkse munt is daarnaast in waarde gedaald ten opzichte van de euro. We verwachten daarom dat de exportprijzen ongeveer 10% tot 15% hoger zullen liggen dan vorig seizoen. Dit betekent dat het in een vroeg stadium vastleggen van programma's in het voordeel van de klant is, aangezien later ook de opslagkosten een rol gaan spelen," zegt Eren tot slot. 

Voor meer informatie: 
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
coskun@erentarim.com 
www.erentarim.com 

Publicatiedatum: