FAO en CIRAD bundelen krachten om duurzame groente- en fruitteelt te bevorderen

In het kader van het Internationale Jaar van Groenten en Fruit (2021) hebben de Food and Agriculture Organization (FAO), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en het Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement (CIRAD), het Franse centrum voor landbouwonderzoek en internationale samenwerking, hun krachten gebundeld en een publicatie voor groenten- en fruittelers gelanceerd.

De publicatie, getiteld 'Groenten en fruit: kansen en uitdagingen voor kleinschalige duurzame tuinbouw', richt zich op de problemen waarmee kleine groente- en fruittelers worden geconfronteerd en hun actiemogelijkheden. Het doel is om de oprichting en/of ontwikkeling van hun teeltbedrijf te begeleiden.

Het boek is zowel in print als online verkrijgbaar en biedt voorbeelden van praktische oplossingen die kunnen worden ingezet om de duurzaamheid van de teelt, de stabiliteit van waardeketens en de marktdynamiek te waarborgen. Het boek biedt ook aanbevelingen om besluitvormers te helpen bij het creëren van gunstige voorwaarden voor de transformatie van voedselsystemen, zodat de groente- en fruitsector zich in hun land of regio verder kan ontwikkelen.

Deze publicatie, die is verschenen in drie talen (Engels, Frans en Spaans), is het resultaat van drie jaar werk, gecoördineerd door de FAO en het CIRAD. Meer dan 200 topexperts hebben bijgedragen aan de ontwikkeling ervan.

"Groenten en fruit helpen ons enorm om vooruitgang te boeken bij het implementeren van verschillende Sustainable Development Goals (SDG's)," vertelde Beth Bechdol, adjunct-directeur-generaal van de FAO, bij de online presentatie van de publicatie. "Op kennis gebaseerde producten zullen ons op het juiste spoor zetten om de SDG's te kunnen bereiken en tegelijkertijd te kunnen zorgen voor een verbeterde teelt, voeding, een verbeterd milieu en gezondere levensomstandigheden, zodat niemand achterblijft," voegde ze eraan toe.

De directeur en CEO van CIRAD, Elisabeth Claverie de Saint Martin, benadrukte het nut van de samenwerking tussen FAO en CIRAD en riep op tot het doen van nog meer investeringen in de tuinbouw, "het ondergeschoven kindje van landbouwonderzoek". "De tuinbouw is een essentiële sector om te overwegen voor een agro-ecologische transitie die het begrip 'One health'. "We moeten de investeringen op dit gebied voortzetten en versterken," zei ze.

Om de bederfelijkheid van groenten en fruit aan te pakken, geeft het boek voorbeelden van goede teelt- en beheertechnieken na de oogst voor optimale kwaliteit. Deze innovaties helpen bij het verkleinen van de voedselverliezen en bieden de mogelijkheid om nieuwe niet-agrarische bedrijven en fatsoenlijke banen te creëren.

Voor meer informatie: 
CIRAD 
www.cirad.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven