José Antonio Baños, Ejidomar:

"Spaanse paprika-oogst zal in oktober lager uitvallen dan gebruikelijk"

In de kassen van El Ejido, in de Spaanse provincie Almería, begint de groenteoogst weer stilaan op gang te komen, maar pas over een paar weken verwachten de telers echt op toerental te komen om de Europese markt weer ruimschoots van verse producten te voorzien.

"We zijn onlangs begonnen met het oogsten van paprika's, komkommers, courgettes en aubergines voor de export, dus de hoeveelheden zijn nog beperkt", zegt José Antonio Baños, voorzitter van Ejidomar, een coöperatie gevestigd in El Ejido, een van de belangrijkste paprikateeltgebieden in Almería. Het bedrijf zette in 2020/2021 zo'n 20.000 ton paprika’s af.

"Momenteel zijn de prijzen voor paprika, courgette en komkommer vrij laag. Aubergine doet het wel heel goed, want de opbrengst in Almería is nog beperkt en in andere Europese teeltgebieden is de teelt voortijdig beëindigd, zoals in België en Nederland. In augustus was het erg warm in Almería en veel bloemen zijn daardoor afgestorven. We verwachten dus eerder beperkte volumes", legt de voorzitter van Ejidomar uit.

"Ook al is het paprika-areaal dit jaar weer iets toegenomen, door de hoge temperaturen in augustus zal de oogst in oktober lager uitvallen dan anders," aldus José Antonio Baños. "Het wordt afwachten welke invloed dit zal hebben op de prijzen vanaf half oktober, wanneer de Europese markt naar verwachting de overstap zal maken van het Nederlandse product naar dat van Almería", zegt hij.

Een van de meest bepalende factoren voor het verloop van het nieuwe groenteseizoen is zoals gewoonlijk het weer. "Vorig jaar bijvoorbeeld stuurde de storm Filomena van begin januari alles in de war. Laten we hopen dat we dit jaar een normale herfst en winter krijgen en dat de hoeveelheden gespreid en geordend op de markt gebracht kunnen worden."

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido (Almería) - Spanje
+34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven