Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Storm treft kaki- en citrusteelt in Valencia

De regenwolken die deze week over de Valenciaanse Gemeenschap trekken, hebben wisselende gevolgen voor de tuinbouw. Volgens de Valenciaanse Vereniging van Telers (Ava-Asaja) zijn de regens tot nu toe over het algemeen gunstig geweest voor alle gewassen die binnenkort geoogst zullen worden: citrus, druiven, olijven, kaki’s, groenten, enz. Ze zorgen immers voor een schoonmaakbeurt van de boomgaarden, ze hebben een positief effect op de maatvoering van de vruchten, de kwaliteit van de gewassen verbetert, er wordt bespaard op irrigatie en de watervoerende lagen worden aangevuld. Maar in bepaalde zones heeft hagel tot 100% van de oogst vernietigd, met zo'n € 8 miljoen directe verliezen als gevolg. Voor de volgende dagen verwacht men nog meer slecht weer in de regio.

Ava-Asaja raamt dat de hagel meer dan 20.000 ton kaki’s en citrus in La Ribera Alta heeft vernietigd. Carlet is de zwaarst getroffen gemeente. Daar is 17.000 ton fruit verloren gegaan (14.000 ton kaki’s en 3.000 ton mandarijnen en sinaasappelen). In Catadau hebben de telers lijdzaam moeten toezien hoe 3.000 ton kaki’s onverkoopbaar werden. Ook in de naburige gemeenten (Alfarp, Algemesí en Albalat de la Ribéra) is er schade aan de fruitteelt, zij het in mindere mate.

“De hagel is vooral gevallen op percelen die niet zo hard getroffen waren door de cotonetplaag. Als we rekening houden met beide fenomenen, de hagel én cotonet, dan ziet het ernaar uit dat we in Carlet niet eens de helft van de oorspronkelijk geplande oogst zullen halen voor kaki’s. Om goed zicht te krijgen op de werkelijke schade aan citrus is het nog iets te vroeg. In de loop van de volgende dagen zullen we meer weten. Niet alleen vele telers zien hun inkomsten in het water vallen, ook heel wat seizoensarbeiders komen zonder werk te zitten”, betreurt Fernando Hervás, afgevaardigde van Ava-Carlet.

Ook de gemeente Requena heeft last gehad van hagel, vooral dan de deelgemeente San Antonio, waar op sommige wijngaarden de helft van de druiven onverkoopbaar zijn geworden. De intense regens hebben ook kleine aardverschuivingen en schade aan de landbouwinfrastructuur veroorzaakt in gemeenten van het zuiden van de provincie Valencia en het noorden van de provincie Alicante. De regenbuien waren er evenwel plaatselijk. De storm zorgt daarnaast voor een vertraging van de oogst van de eerste kaki’s en de vroege citrusrassen.

Ava-Asaja vraagt de bevoegde overheden gunstige fiscale regelingen en directe steun te verlenen aan de getroffen telers, want eens te meer zorgen extreme weersomstandigheden dit jaar voor grote schade aan de Spaanse fruitteelt.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
+34 963 804 606
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org

Publicatiedatum: