China: Aardappelteelt voor frites neemt toe

Voor het afzetseizoen 2021/22 (september tot en met augustus) wordt de oogst van aardappelen in China geraamd op 94 mln ton, een daling met 5% ten opzichte van de geraamde 99 mln ton in 2020/21, als gevolg van een kleiner areaal. Volgens bronnen in de sector is het aardappelareaal in de noordelijke zone voor monocultuur afgenomen als gevolg van de zeer hoge maïsprijzen, die de telers ertoe hebben aangezet op andere gewassen over te schakelen.

Veel telers stapten over op maïsteelt, gestimuleerd door de hoge opbrengsten. Bovendien zal het aardappelareaal dat van september tot november 2021 in de zuidwestelijke zone voor gemengde teelten wordt gepoot, naar verwachting eveneens afnemen als gevolg van de lage aardappelprijzen (zie figuur 1 hieronder). Bronnen uit de sector deelden mee dat de aardappelprijzen in de eerste helft van 2021 met meer dan 25% zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020, als gevolg van de toegenomen opbrengst. De toegenomen teelt in 2021 was te danken aan de hoge aardappelprijzen in 2020, die een groter aanplantareaal ondersteunden.

Volgens het 2021 China Agricultural Outlook Report bedroeg de groothandelsprijs voor aardappelen in 2020 gemiddeld € 0,15/ kg, een stijging van 9,2% ten opzichte van 2019, wat het hoogste niveau is van de afgelopen tien jaar. De aardappelprijs in de eerste helft van 2020 was bijzonder hoog om twee redenen: 1) De voorraden van 2019 waren laag; 2) In het voorjaar van 2020 hadden de aardappelteeltgebieden (voornamelijk de zuidwestelijke gemengde teeltzone, waaronder de provincie Yunnan) te lijden onder ongunstige weersomstandigheden (d.w.z. vorstschade), wat leidde tot lagere teeltniveaus dan normaal en hogere aardappelprijzen. De prijs van aardappelen daalde in de tweede helft van 2020 als gevolg van een overvloedig aanbod uit de noordelijke zone met enkelvoudige gewassen.

Diepgevroren frites
De Chinese productie van diepgevroren frites in 2021/22 wordt geraamd op 420.000 ton, een stijging met 20% ten opzichte van de geraamde 350.000 ton in 2020/21, en wel om twee belangrijke redenen: 1) volgens bronnen in de sector zal in 2021/22 in Centraal-Mongolië een nieuwe productielijn voor diepgevroren frites in gebruik worden genomen; 2) de producenten van diepgevroren frites zullen hun productie zo veel mogelijk uitbreiden om de daling van de export te compenseren.

Contacten binnen de sector zijn ook van mening dat de productiecapaciteit van de producenten van diepgevroren frites de komende jaren kan worden uitgebreid om tegemoet te komen aan de stijgende vraag op de binnenlandse markt en van het buitenland.

Klik hier voor het volledige verslag.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven