Zwitserse federale dienst voor landbouw BLW:

Slecht weer zorgde voor dure vollegrondsgroenten

In Zwitserland werd deze zomer gekenmerkt door buitengewoon hevige regenval, natte akkers en plaatselijke hagel. Dit leidde tot een schaarser aanbod van veel Zwitserse groentensoorten. Aan het voorbeeld van ijsbergsla en courgette kan men zien dat er sprake was van een enorme oogstdaling, die in de groothandel tot maximale prijzen voor Zwitserse producten en buitengewoon hoge importen leidde. Kasgroenten kregen weliswaar minder zonlicht, maar waren veel minder sterk getroffen. Zo was de oogsthoeveelheid van komkommers in juli hoger dan het gemiddelde over de jaren 2015-2020. 

Juli 2021 was volgens MeteoSchweiz de maand juli de meest regenachtige sinds het begin van de metingen. Daarbij werden belangrijke groententeeltgebieden zoals het Seeland eveneens sterk getroffen. Vanwege water op de akkers en hagelschade kwam het tot oogstverliezen, bovendien verhinderden natte akkers de bewerking van de akker met machines. Hieronder worden de directe uitwerkingen van deze slechtweerfase op de marktsituatie in juli bekeken. Daarbij worden de marktontwikkelingen van drie verschillende groentensoorten weergegeven: twee typische vollegrondsgroenten (ijsbergsla, courgette), evenals ter vergelijking een overwegend in de kas geteelde groentensoort (komkommer).

Oogstdaling bij vollegrondsgroenten
Bij de vergelijking van de oogsthoeveelheid in juli met de oogsthoeveelheid van juli in de voorgaande jaren, is bij ijsbergsla en courgette een aanzienlijke oogstdaling te zien. Zo werd er met 2123 ton circa 24% minder ijsbergsla geteeld dan het gemiddelde over de jaren 2015-2020. Ten opzichte van de buitengewoon oogstrijke maand juli 2020 bedroeg de daling zelfs 43%. De oogst van courgette bedroeg 1592 ton en lag daarmee circa 31% onder het gemiddelde over de jaren 2015-2020.

Klik hier om het complete rapport als PDF te downloaden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven