Bitter watermeloenseizoen voor Spaanse Benihort

De Spaanse telersvereniging Benihort sluit het watermeloenseizoen met een bittere nasmaak af. En dat heeft alles te maken met de hagelstorm van 31 juli die historisch te noemen valt. Als gevolg daarvan werd er 2 miljoen kilo minder fruit dan verwacht geoogst. De verliezen zijn enorm voor de organisatie, zowel in de citrus- als de groenteteelt. Volgens berekeningen gaat het om € 4.428.000. Ook de matige buitenlandse vraag naar watermeloenen door de flauwe zomer in Centraal- en Noord-Europa en de lage prijzen hielpen de telers van de coöperatie uit Benicarló geen meter vooruit.

Benihort heeft uiteindelijk 9 miljoen kilo watermeloenen op de markt gebracht dit seizoen. Volgens het areaal had dat cijfer dit jaar op 11 miljoen moeten uitkomen, net zoals in 2020. De hagel van eind juli in de streek rond Benicarló en in Baix Maestrat besliste er anders over: 2 miljoen kilo beschadigde watermeloenen bleven in volle oogstperiode gewoon op de percelen liggen.

Benihort teelt al meer dan 15 jaar gestreepte en zwarte pitloze watermeloenen die het onder de merken Benihort en Main op de markt brengt. De coöperatie uit Benicarló heeft een gerenommeerd watermeloenmerk neergezet met fruit van hoge kwaliteit, de juiste Brix-graad, volle smaak en goede rijpingsgraad. "Maar de afzet liep allesbehalve gesmeerd, want ook op de nationale markt bleef de vraag ondermaats vanwege corona en iets mindere temperaturen. Bij de export hetzelfde liedje: slecht weer in landen als Duitsland, Polen of Frankrijk zorgde voor een tegenvallende vraag. De consument associeert dit fruit nu eenmaal met warme zomertemperaturen", vertelt Carlos Miravet, commercieel verantwoordelijke bij Benihort.

Veelbelovend winterseizoen
Ondanks de weinig vreugdevolle voorbije winter en de desastreuze hagelbui van eind juli, kijkt de coöperatie al uit naar het nieuwe herfst-winterseizoen dat op 1 oktober van start gaat. "Het hele management en het commerciële en technische team staan paraat om onze telers waar nodig bij te staan, want ze hebben het zwaar te verduren gehad. We vertrouwen erop dat het nieuwe seizoen ons mooie resultaten zal opleveren, onder meer met de eerste hybride artisjokken en met de Blanca de Tudela artisjokken die genieten van een beschermde oorsprongsbenaming. We moeten onze inspanningen blijven richten op de kwaliteit van onze producten. Voor de rest hopen we op goede prijzen voor onze telers."

Voor meer informatie:
Benihort
+34 964 470 450
coop@benihort.com
www.benihort.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven