Peru probeert 5 nieuwe markten aan te boren in Azië voor blauwe bessen

Vorig seizoen heeft Peru, de grootste exporteur van blauwe bessen ter wereld, 162.459 ton verzonden naar 31 markten waarmee het een handelsovereenkomst heeft. "De belangrijkste exportbestemming voor Peruaanse blauwe bessen is de Verenigde Staten, waar ongeveer 50% van onze ladingen naartoe gaat. De tweede belangrijkste markt is Nederland. Europa neemt iets meer dan 25% van onze export van blauwe bessen af. Op drie staat China, dat ongeveer 10% importeert, maar volgend seizoen kan dat best 15% worden", zegt Luis Miguel Vegas, algemeen directeur van de Vereniging van Telers en Exporteurs van Blauwe Bessen van Peru (Proarándanos).

Peruaanse blauwe bessen worden daarnaast ook uitgevoerd naar markten als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Spanje, België, Duitsland, Singapore en Hong Kong.

Nieuwe markten
De Peruaanse blauwe bes blijft nieuwe bestemmingen bereiken. Op 14 september maakte het ministerie van Agrarische Ontwikkeling en Irrigatie (Midagri) bekend dat vanaf dit jaar blauwe bessen geëxporteerd zullen worden naar Maleisië. "Dit is ongetwijfeld heel positief. Onze verwachtingen zijn hooggespannen voor alles wat Zuidoost-Azië is en de Chinese markt. Het grootste potentieel en de grootste groei zit volgens ons in dat deel van de wereld", zegt Vegas.

Peru probeert dan ook toegang te krijgen tot de marken van India, Japan, Zuid-Korea, Vietnam en Indonesië, aldus Luis Miguel Vegas.

Seizoensproduct
Het afzetvenster van Peru focust zich op de laatste maanden van het jaar. 90% van de blauwe bessenexport vindt plaats tussen augustus en december.

"Onze export is noodzakelijk in de periode dat het noordelijk halfrond zelf geen blauwe bessen beschikbaar heeft. In de herfst en de winter op het noordelijk halfrond voorziet Peru zeker in een behoefte", zegt de algemeen directeur van Proarándanos.

Het klimaat in Peru is zeer gunstig voor de blauwe bessensector, omdat het de teelt van verschillende rassen mogelijk maakt. Peru heeft een sterk en gevarieerd aanbod van 46 rassen waarmee het elke markt in zijn noden kan voorzien. "Als je bijvoorbeeld naar China wilt exporteren, heb je een ras nodig dat de lange bootreis goed kan doorstaan", zegt Vegas.

Bio
Vorig jaar was 4% (6.500 ton) van de Peruaanse export van blauwe bessen afkomstig uit biologische teelt. Voor volgend seizoen wordt verwacht dat het aandeel stijgt tot 9% (19.000 ton).

Bron: Gestión / agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven