Panamese bananenexport stijgt met 7,1% j-o-j

De Panamese bananenexport bedraagt dit jaar tot dusver 242.840 ton en stijgt daarmee met 7,1% tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Volgens José De La Lastra, directeur van de afdeling Bananenteelt van het ministerie van Landbouwontwikkeling (MIDA), hebben goed beheer, technologische verbeteringen en een toename van het areaal bijgedragen aan de groei van de sector in de afgelopen drie jaar.

Naar verwachting zal er in de rest van 2021 nog 138.000 ton worden geëxporteerd, waarmee het jaar zal afsluiten met 5% meer verzonden hoeveelheden dan in 2020. De inkomsten voor dit jaar worden geraamd op zo’n € 170 miljoen.

De teelt van bananen vindt plaats op 8.000 hectare in Panama, voornamelijk in het westen van het land langs de grens met Costa Rica, en biedt werk aan 33.000 personen. De teelt is in handen van de coöperatie Coobana en dochterondernemingen van de multinationals Banapiña, Chiquita en Ilara Holding.

In 2020 stonden Costa Rica en Guatemala bovenaan de lijst van de belangrijkste exporteurs van verse of gedroogde bananen in Centraal-Amerika, gevolgd door Honduras, Panama en Nicaragua, zo schrijft de gespecialiseerde website CetralaméricaData.com. De grootste groei werd evenwel opgetekend in Panama.

De Verenigde Staten waren de belangrijkste bestemming voor Panamese bananen, goed voor 65% van de omzet. Het fruit werd ook geëxporteerd naar Nederland (10%), Verenigd Koninkrijk (4%), België (3%), Italië (3%), Duitsland (2%), Spanje (1%) en Portugal (1%).

Vorig jaar vertoonde de gemiddelde prijs van de Midden-Amerikaanse bananen in het buitenland een lichte opwaartse trend, van € 0,32 per kilo in januari tot € 0,35 in december, zo meldt de website.

Bron: elpais.cr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven