Iran wil twee miljoen ton fruit te exporteren

De voorzitter van de Vereniging van Groente- en Fruithandelaren in Teheran heeft laten weten dat de sector van plan is om in het huidige kalenderjaar (dat eindigt in maart 2022) meer dan twee miljoen ton fruit te exporteren. 

"Dit jaar zal onze totale productie 4,5 mln ton bedragen, waarvan 2,5 mln ton op de binnenlandse markt wordt afgezet. De overige 2 mln ton is bestemd voor de export. We zullen onze producten exporteren naar Rusland, Irak, Armenië, Turkmenistan en Oezbekistan," vertelde Mostafa Daraei-Nejad aan www.tehrantimes.com

De voorzitter legde uit dat er 67 verschillende AGF-categorieën op de markt zijn en dat er nergens tekorten aan zijn. Alleen al in de provincie Mzandaran bedraagt de fruitproductie 2,5 mln ton. 

De binnenlandse jaarlijkse citrusconsumptie ligt volgens hem rond de 1,5 mln ton. Aangezien er in het land 2,5 mln ton citrus wordt geteeld, blijft er ongeveer 1 mln ton over voor de export. 

De waarde van de export van Iraanse AGF nam gedurende de eerste vier maanden van het huidige Iraanse kalenderjaar (21 maart - 22 juli) met 9% toe ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor, zo liet het hoofd van de Iraanse douane (IRICA) weten. 

Het IRICA maakte bekend dat er gedurende deze vier maanden 2,5 mln ton agrarische producten werden geëxporteerd met een waarde van ruim €1,5 mld. 

De voornaamste agrarische producten die in deze periode werden geëxporteerd waren tomaten, pistachenoten, watermeloenen, tomatenpuree, kaas, appelen, meloenen, dadels en zoetwaren. De belangrijkste exportmarkten voor deze producten waren Irak, China, Afghanistan en de Verenigde Arabische Emiraten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven