AI-tool om aardappelziekten vast te stellen

Voor aardappeltelers is het noodzakelijk om ziekten aan hun gewassen in een vroeg stadium te herkennen en bestrijden. De mobiel app PlantVillage Nuru maakt gebruik van AI en werd uitgebreid om plantenziekten te kunnen detecteren. 

Ruim twee miljoen telers in Oost-Afrika, die afhankelijk zijn van de aardappelteelt, hoeven nu alleen nog maar hun smartphone te richten op een plant om via de PlantVillage Nuru-app direct een diagnose te ontvangen. 

De app werd aanvankelijk ontwikkeld om twee maal zo goed te presteren als de arbeidskrachten die in Oost-Afrika cassaveziekten opsporen en is een grote hulp gebleken voor cassavetelers, zo bericht www.potatobusiness.com

“We hebben al veel bereikt op het gebied van ziektedetectie sinds mijn moederland werd getroffen door de Grote Aardappelhongersnood," legt David Hughes van het PennState College of Agriculture uit. "Deze hongersnood gaf het onderzoek naar plantenziekten een impuls. De voordelen die dit heeft opgeleverd zijn echter niet toegankelijk voor miljoenen telers in Afrika. AI kan die persoonlijke 'arbeidskracht' zijn voor telers met lage inkomsten."

"We hebben meer dan 8.000 beelden van gezonde en zieke aardappelbladeren verzameld," vertelt Pete McCloskey, hoofdingenieur bij PlantVillage, dat nauw heeft samengewerkt met het International Potato Center (CIP). "Ieder blad werd vervolgens nauwkeurig geannoteerd om een neuraal network te trainen in het herkennen van de symptomen van aardappelziekten."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven