Herman van Rooijen, Groda AGF:

"Goede Nederlandse en Belgische hardfruitoogst, hardheid is boven verwachting"

Tholen - In de tweede week van september zijn nogal wat Nederlandse telers gestart met de oogst van de Conference-peren. De Belgische telers starten traditioneel een week eerder, maar dit jaar was het verschil volgens Herman van Rooijen van Groda AGF niet zo groot. Een paar dagen later ging ook de Elstar-oogst van start. De hardfruithandelaar geeft een update over de start van de oogst en de kwaliteit van het fruit. "Na een relatief koud en bewolkt seizoen is de oogst uiteindelijk iets eerder begonnen dan verwacht dankzij de warmere weken voor de oogst. Gedurende de zomer bleef de brix van al het fruit erg laag, maar dankzij een paar relatief zonnige weken is het brix-niveau boven de 11-12 gekomen."

Conference
"Over het algemeen verschillen de opbrengsten van de Conference-peren enigszins tussen de verschillende teeltgebieden. Sommige telers oogsten meer dan verwacht, anderen minder. Het aantal vruchten per boom is gemiddeld lager dan vorig jaar met het voordeel van een grotere vruchtmaat. De kwaliteit van de peren is dit seizoen goed. Vooral de hardheid zit er al goed in, met waardes rond de 6 kg/0,5 cm2. Dat is goed nieuws voor de houdbaarheid van de peren in het komende bewaarseizoen", aldus Herman.

Elstar
De opbrengst van de Elstar-appelen is over het algemeen volgens Herman beter dan vorig jaar met een goede kwaliteit. "Dit jaar is de kleur van het fruit erg goed en ook veel beter dan we eerder dit seizoen hadden verwacht. Het gebruik van de bladblazer om de natuurlijke kleuring te stimuleren heeft erg goed uitgepakt dit jaar. Zo'n vier weken terug waren we nog een beetje bezorgd over de hardheid van de Elstar-appels, omdat die sneller leken af te nemen dan vorig jaar. Maar gelukkig zijn die zorgen snel weggenomen nu we Elstar oogsten met een hardheid van 6-6,5 kg/cm2. Dat geeft veel vertrouwen in de houdbaarheid van het fruit."


Links: Perceel Elstar, 8-9-2021
Rechts: Perceel Conference 13-9-2021

Jonagold/Red Prince
De oogst van Jonagold-appels in België is nog niet gestart, wel zijn de eerste boomgaarden met Red Prince geplukt. Ook in Nederland zullen de eerste boomgaarden met Red Prince snel worden geplukt, want de rijping verliep vrij vlot. De Jonagold-appels zijn nog niet zo ver. Onderstaande foto's met de zetmeeltest laten zien dat de appelen nog zo'n twee weken moeten wachten op degelijke eerste pluk."


Zetmeeltest Jonalgold-appels 14-9-2021. Links de groene appel, rechts de rode appels van de boom

"Hoewel irrigatie dit jaar niet erg nodig leek, zien we ook dit jaar de voordelen van irrigatie en fertigatie. Vooral de laatste weken voor de oogst hebben we niet veel regen gehad, dus telers met dripirrigatie waren beter in staat het vochtniveau in hun boomgaarden te handhaven. Gecombineerd met het toedienen van stikstof en kalummeststoffen behielden deze boomgaarden een hogere fruitgroei tot aan de oogst. Over het algemeen kunnen we stellen dat we in Nederland en België appelen en peren van een goede kwaliteit oogsten met een hardheid die boven verwachting ligt", besluit Herman.

Voor meer informatie:
Herman van Rooijen
Groda AGF
Het nieuwe Achterom 1
4185 PA  Est 
+31 (0)345 569 641
herman@groda.nl  
www.groda.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven