Italiaanse Romagna Mia nectarines van uitstekende kwaliteit

“Je kunt de consument geen onrijpe en smaakloze perziken of nectarines aanbieden"

2021 is een rampjaar voor nectarines. De prijzen zijn zeer hoog als gevolg van het door vorst veroorzaakte gebrek aan gewassen in het noorden van Italië. Maar niet alle telers zit het tegen: In deze dagen wordt de Romagna Mia geoogst, een late nectarine die een grote maat heeft en een uitstekende smaak. “Het is een witte nectarine, die twee kenmerken combineert. Het gaat om een uitstekende smaak en resistentie aan de plant. Als je dan een paar voorzorgsmaatregelen neemt bij het snoeien, uitdunnen en waterbeheer, kun je grote nectarines telen”, zegt teler Daniele Neri.

Romagna Mia nectarines

Vroeg oogsten moet worden vermeden. “Sommige telers hebben enkele dagen geleden geoogst, toen het fruit kleur begon te krijgen. Maar ik ben het daar niet mee eens. Je moet wachten tot het fruit rijp genoeg is, zodat de Romagna Mia zijn volle potentieel tot uiting kan brengen.” 

Daniele Neri bij een nectarineboom

Het motto van Neri is ‘kwaliteit wordt op het veld verkregen’. “Je kunt de consument geen onrijpe, smaakloze perziken of nectarines aanbieden. De laatste dagen heb ik op verschillende plekken nectarines van slechte kwaliteit gezien, die tegen hoge prijzen werden afgezet. De consument heeft genoeg van oneetbaar fruit, ook al ziet het er lekker uit. Het wordt tijd dat iemand zich dit realiseert en als gevolg daarvan de opbrengst per hectare verlaagt en de bruto verkoopbare productie verhoogt door hogere prijzen per kilo te vragen.”

Ook dit jaar hebben de Romagna Mia nectarines, die in de streek van Faenza (Ravenna) worden geteeld, zware kou geleden. De teelt werd gespaard bij telers die waren uitgerust met een systeem tegen ijsvorming. De lage vruchtdracht maakt het mogelijk om ook zonder uitdunning grote maten te verkrijgen, maar de grootte is nooit een probleem voor dit ras, mits het verstandig wordt beheerd.

“Het telen van perziken en nectarines in september opent nieuwe scenario's. Ik ben ervan overtuigd dat het fruit dat goed genoeg is om te eten altijd commerciële ruimte zal hebben. De prijzen zijn hoog, met een zeer interessante bruto verkoopbare productie en de kwaliteit is uitstekend en daar gaat het om”, besluit Neri.

Voor meer informatie:
Daniele Neri
Daniele Neri Vivai Piante
Via Sacramora 15 
48018 Faenza (Ravenna) - Italië
+39 0546 639169
info@danielenerivivai.com
www.danielenerivivai.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven