Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse kiwisector organiseert zich met oog op groei

"Kiwi is een spannend nieuw gewas voor Zuid-Afrika dat zeker de mogelijkheid tot goede inkomsten biedt. We moeten echter nog veel leren, het is nog geen gevestigde sector," legt Jonathan Trusler uit, voorzitter van de vorig jaar opgerichte South African Kiwi Growers' Association. "Het is een sector die de komende vijf tot tien jaar zal groeien."

Jonathan Trusler, voorzitter South African Kiwi Growers' Association 

Vorig seizoen exporteerde Zuid-Afrika ruim 400 ton kiwi's naar markten in Europa, Canada en Azië. Dit aantal zal naar verwachting verder toenemen, omdat veel jonge boomgaarden de komende jaren productief worden. 

Trusler vertelt dat er twee redenen zijn voor de toegenomen interesse voor kiwi's in Zuid-Afrika. Ten eerste hebben de nieuwe gele en rode kiwirassen een lagere behoefte aan koude, waardoor zij op grotere schaal in Zuid-Afrika kunnen worden aangeplant. Ten tweede is er een sterke vraag naar kiwi's, met name in Europa, waar Zuid-Afrika een zeer gunstig afzetvenster heeft, zo'n vier weken voor Nieuw-Zeelands product de markt bereikt. 

"De prioriteit is om een gezamenlijke vertegenwoordiging van kiwitelers te hebben voor de interactie met de regering. Markttoegang heeft voor ons hoge prioriteit. Hoewel de meeste Zuid-Afrikaanse kiwi's naar Europa gaan, verzenden we ook een deel naar Hongkong, Singapore en Maleisië. Ook Noord-Amerika en China zijn markten die mogelijkheden bieden."

Momenteel is de vereniging betrokken bij een onderzoek naar potentiële kiwiziektes in Zuid-Afrika in samenwerking met het Fruit and Nut Crop Biotechnology Platform van de Universiteit van Pretoria en het Agricultural Biotechnoloy Institute. 

"Het streven naar de oprichting van een telersvereniging komt deels voort uit het feit dat nieuwe telers de afgelopen vijf jaar nieuwe rassen hebben aangeplant. Dit geldt vooral voor gele kiwirassen, maar we willen telers ook proberen te interesseren voor de teelt van traditionele groene kiwirassen," zegt Trusler. 

De vereniging werkt aan een database met gegevens over de omvang van de Zuid-Afrikaanse kiwisector om een indruk te krijgen van het aantal hectare dat aan de teelt van de verschillende kiwirassen is gewijd. 

Standaarden voor zowel de import als export van kiwi's
"We werken aan standaarden om de belangen van de lokale kiwitelers te beschermen. Deze hebben betrekking op zowel de import als export van kiwi's. Er zijn diverse verenigingen die de merken en standaarden beheren voor rassen zoals Soreli, Skelton en het onlangs geïntroduceerde ras Dori." 

Momenteel worden kiwi's 12 maanden per jaar geïmporteerd, maar nu de beschikbaarheid van lokaal fruit toeneemt, willen telers de lokale markt zo goed mogelijk bevoorraden. Hij merkt op dat het even tijd zal kosten om een balans te vinden tussen lokaal en geïmporteerd fruit op de lokale markt.  


Jonathan teelt zelf biologische blauwe bessen en kiwi's in Magoesbaskloof. "Ik ben de eerste biologische kiwiteler waarvan de boomgaarden al productief zijn. Over een paar jaar dan zullen de boomgaarden van een paar andere biologische kiwitelers ook in productie komen, vooral hier in de regio Magoesbaskloof. We proberen in dit gebied een kleinschalige bio-kiwisector te creëren."

Hij vervolgt: "Het is interessant om te zien dat kiwitelers zich inmiddels over heel Zuid-Afrika verspreid bevinden, terwijl de verspreiding van de kiwiteelt voorheen zeer beperkt was. De nieuwe gele en rode rassen hebben een lagere koudebehoefte en hebben dus een groter geografisch verspreidingsgebied. We hebben leden in KwaZulu-Natal, Limpopo, en dan met name de regio Magoedsbaskloof, in de regio White River in Mpumalanga, in Zuid-Kaap, Waboomskraal, en in de Koue Bokkeveld en Grabouw in West-Kaap. Op deze manier wordt het Zuid-Afrikaanse teeltseizoen gerekt."

Voor meer informatie: 
Jonathan Trusler
South African Kiwi Growers’ Association
+27 83 880 8787
info@sakiwi.co.za
www.sakiwi.co.za

Publicatiedatum: