Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2020 buitengewoon uitdagend, maar succesvol jaar voor agri-export EU

In 2020 heeft de EU haar leiderspositie in de export van agrovoeding stevig verankerd. Aan de importkant is de EU nu de derde grootste speler, na de Verenigde Staten en China, zo blijkt uit een recent gepubliceerd rapport.

2020 was een buitengewoon uitdagend, maar succesvol jaar voor de EU-handel in agrovoeding, goed voor € 306 miljard: € 184 miljard aan export en € 122 miljard aan import, een lichte groei van respectievelijk 1,4% en 0,5% ten opzichte van 2019.

De veerkrachtige internationale handel heeft een cruciale rol gespeeld bij het verzachten van de verwoestende economische impact van de coronapandemie. De EU is ‘s werelds grootste handelsblok en een uitgebreid netwerk van vrijhandelsovereenkomsten ondersteunt haar positie in de wereldhandel.

"Het bevorderen van open en eerlijke handel is een politieke prioriteit voor de Europese Commissie, omdat dat onze telers enorm ten goede komt", zegt Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor Landbouw. "Het succes van de handel in landbouwproducten is duidelijk gekoppeld aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat concurrentievermogen en innovatie ondersteunt, en ook aan de uitstekende reputatie van ons voedsel als veilige, van duurzame teelt afkomstige, voedzame en hoogwaardige producten."

De EU exporteert een breed scala aan agrovoedingsproducten uit alle delen van de waardeketen, van basisproducten tot sterk bewerkte producten, wat het concurrentievermogen van de Europese sector aantoont. De import wordt daarentegen duidelijk gedomineerd door basisvoedsel- en diervoederproducten, die ongeveer 75% van alle invoer vertegenwoordigen.

China, Zwitserland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika waren de belangrijkste bestemmingen voor de EU-export van agrovoeding die in 2020 een groei hebben vertoond. De grootste daling werd daarentegen vastgesteld bij export naar de Verenigde Staten, Turkije, Singapore en Japan. Wat import betreft, liet Canada mooie groeicijfers optekenen. Invoer van agrovoeding uit het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de Verenigde Staten daalden dan weer het meest.

In 2020 was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste partner van de EU op het gebied van handel in agrovoeding, met een aandeel van 23% in de EU-export en 13% in de import.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Publicatiedatum: