Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pluk kiwibessen afgesloten bij Fruitteeltbedrijf Breman

"Het kostte vijftien nachten beregenen, maar dan hadden we ook een goede kiwibessenoogst"

Tholen - Bij de Drentse teler Bernard Breman zit de kiwibessenoogst er weer op. De combinatie van mooi weer en regen zorgde dit jaar voor een groeizaam seizoen. Dat was vorig jaar wel anders, toen zag de teler zijn complete oogst door de voorjaarsvorst verloren gaan. "We hebben er wel heel wat voor moeten doen om de vorst de baas te blijven, want we hebben vijftien nachten op rij moeten beregenen, maar dat heeft zijn vruchten afgeworpen!"



"Die voorjaarsvorst is wel een grote bedreiging voor de kiwibessenteelt. Het klimaat wordt steeds extremer en het zijn niet de maanden januari en februari, maar april en mei waarin de meeste dreiging van de vorst komt. Gelukkig kunnen we hier goed beregenen, maar vorig jaar viel de vorst samen met harde windstoten en beregenen met harde wind gaat niet samen, dan waait het water alle kanten op, behalve de goede", vertelt de kiwibessenteler.

Na het debacle van vorig jaar besloot de teler zijn areaal kiwibessen te halveren, maar dit jaar was de oogst dus goed. Volgens Bernard blijft het aantal telers in Nederland en Belgiƫ dat zich richt op de kiwibessenteelt rond hetzelfde aantal hangen. "En dat is prima, want zo houden we de kiwibessen een exclusief product."



Breman is voor de afzet van zijn kiwibessen aangesloten bij Coƶperatie Hoogstraten. "De verkoop loopt goed, zowel richting supermarkten, groothandels als voor de export. Prijzen liggen op een vergelijkbaar niveau als andere jaren. Zelf hebben we nog wat regionale afzet, richting bijvoorbeeld boerderijwinkels. Dat verloopt prima. De kiwibessen worden in zijn algemeen steeds bekender. We werken met dezelfde rassen en verpakkingen als de afgelopen jaren, die slaan goed aan in de markt. Na de oogst zijn de kiwibessen nog zo'n week of zes in de koeling te bewaren, maar ik verwacht dat ze met een maandje een heel eind verkocht zullen zijn."

Voor meer informatie:
Bernard Breman
Fruitteeltbedrijf B. Breman
Winkelsteeg 1 a
7975 PV Uffelte (Dr.)
+31 (0)6 55 140 930
info@kiwibes.nu
www.kiwibes.nu