Aardappelmarktrapport week 37:

"Minder beweging op de aardappelmarkt"

Volgens het actuele rapport van de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz was er te weinig beweging op de aardappelmarkt. De verkoopomzet in de levensmiddelenhandel was naar verhouding rustig. Verpakkers proberen met actieprijzen de afzet te bevorderen. De aardappelen konden onder goede rooiomstandigheden geoogst worden en de eerste aardappelen werden in bewaring gelegd. De kwaliteit wordt als zeer goed beschreven, slechts in enkele gevallen zijn er problemen met aantasting door draadworm.
 

Hessen: zorgen over phytophtora en aantasting door draadworm
Het Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen meldt eveneens dat er sprake is van een aanhoudend rustige vraag op de aardappelmarkt. Ook in de lopende week blijft de omzet bescheiden. De rooiwerkzaamheden vorderen goed, met een gemiddelde oogst van circa 400 deciton per hectare.De opslagstabiliteit van sommige partijen wordt kritisch geëvalueerd. In het bijzonder phytophtora en aantasting door draadworm baren in toenemende mate zorgen. Enkele partijen vragen om een snelle verkoop en worden met extra prijsverlagingen afgegeven. Ten opzichte van de voorgaande week werden de prijzen met 1 euro per 100 kg verlaagd. Er wordt echter op een stabilisering van de prijzen gerekend, vanwege het slechts beperkt beschikbare aanbod. De export is intussen op een ongebruikelijk vroeg moment in het seizoen op gang gekomen.

Niedersachsen: oogst valt kleiner uit
Volgens het Bauernverband Niedersachsen vorderden de aardappeloogst en de opslag goed. De oogst viel iets kleiner uit dan vorig jaar. Vergeleken bij de afgelopen jaren was er in geringere mate sprake van wormvraat aan de aardappelen, wat te danken is aan de regelmatige neerslag.

Schleswig-Holstein: gemiddelde tot beneden gemiddelde oogst
Deze week werd gekenmerkt door goede rooiomstandigheden en een toenemende oogstvoortgang, aldus de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein. Het beschikbare aanbod nam hierdoor verder toe. Bij een naar verhouding rustige vraag daalden de prijzen ten opzichte van het niveau van de voorgaande week. Hier en daar zag men echter ook enkele aanbiedingen met nog grotere prijsverlagingen. Daarbij ging het wel om producten die geen stabiele kwaliteit voor bewaring vertoonden. In z'n totaliteit wordt er in Schleswig-Holstein eerder een gemiddelde tot beneden gemiddelde oogst gemeld, die echter geen zorgen wat betreft kwaliteit wekt. In de zuidelijke deelstaten kon phytophtora en aantasting door draadworm tot aanboddruk leiden.

De export van hoofdzakelijk overmatig grote aardappelen richting Oost-Europa en de Balkanlanden trekt aan. De afzet op de markt voor fritesaardappelen loopt goed, hoewel er kwaliteitsproblemen zijn in sommige partijen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven