Italiaanse blauwe bessen onderscheiden zich door residuvrij

De Italiaanse zachtfruitsector herstelt zich na het pandemiejaar 2020. Een onderneming die niet door de situatie is getroffen en niet heeft stilgezeten, is de coöperatie Sant'Orsola, die verschillende nieuwe gewassen op de markt heeft gebracht. Directeur Matteo Bortolini vertelt hierover.

Wanneer is het blauwe bessenseizoen voor u begonnen?
“Voor Sant'Orsola is het blauwe bessenseizoen nu over twaalf maanden van het jaar gespreid, zoals voor andere spelers in de sector, maar wij hebben het langste en meest volledige Italiaanse blauwe bessenseizoen. We beginnen eind februari in Calabrië en Sicilië en eindigen eind september in Trentino, nadat we het hele schiereiland hebben doorkruist, soms tot begin oktober, als het klimaat het toelaat.”

Het hoofdkantoor van Sant'Orsola

Welke gebieden heeft u gevolgd tijdens de teelt?
“We begonnen in Sicilië en Calabrië en trokken daarna naar De Marken en Toscane. Daarna trokken we naar Piemonte en Veneto om het seizoen af te sluiten in Trentino Alto Adige.”

Welke kwaliteit heeft u in de verschillende gebieden bereikt?
“De kwaliteit hangt sterk af van de weersomstandigheden. In het algemeen kan worden gesproken van een goed seizoen, waarin de belangrijkste ongunstige weersomstandigheden kunnen worden samengevat als de voorjaarsvorst, die vooral in Noord-Italië kwantitatieve schade heeft toegebracht, terwijl de grote hitte van eind mei-juni het einde van de teelt op Sicilië en in Calabrië negatief heeft beïnvloed. En de regenachtige maand juli gooide roet in het eten in Trentino.”

De verpakking van blauwe bessen met nul residu. Foto onder: de beker met blauwe bessen met nul residu. 

Zijn de eisen van de markt altijd toereikend geweest?
“Na het verschrikkelijk jaar dat werd gekenmerkt door de pandemie heeft de markt goed gereageerd en neemt de consumptie nog steeds toe, wat ruimte laat voor een gestructureerde groei. We richten ons niet alleen op gewassen van uitstekende kwaliteit, maar ook op diensten die daarop zijn afgestemd, zoals nieuwe formaten en verpakkingen, aandacht voor het milieu en het grondgebied.”

Hebben de prijzen zich regelmatig ontwikkeld?
“Door het gewas te verrijken met waarden, die het resultaat zijn van het voortdurende onderzoek van de onderneming en van de leden van de coöperatie, is het mogelijk weerstand te bieden aan de buitenlandse concurrentie, die het hele jaar door aanwezig is. Een voorbeeld is de Mirtillo Residuo Zero, die Sant'Orsola als eerste in Italië, dit jaar heeft toegevoegd aan zijn lijn. Het gaat om een beker van 100 gram en een bakje van 125 gram en het 100% plastic vrije Berryness ECO formaat.”

Welke rassen telen de telers het meest?
“Naargelang van de gebieden beschikken wij over verschillende rassen die voortdurend evolueren, aangezien we blijven experimenten in de teelt. Tot op heden telen wij bijvoorbeeld Ventura, Duke, Last Call, Cargo, Atlas Blue en vele andere.”

Matteo Bortolini, directeur van Sant'Orsola

Bartolini verwacht dat de markt voor blauwe bessen in de toekomst een verdere opwaartse trend zal vertonen.

Voor meer informatie:
Matteo Bortolini
Sant'Orsola Soc. Coop. Agricola 
Via per Trento 11/e
38057 Pergine Valsugana (TN) - Italië
+39 0461 518111
www.santorsola.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven