Eric Moerdijk, Monie:

“Gespannen prijsverhouding in afland-periode”

Tholen - De marktopening van Senegal zorgt ervoor dat de Hollandse uienverpakkers en exporteurs weer vol aan de bak kunnen. "Dat geeft toch een bepaalde afzetgarantie. Volgende week gaat er weer een bootje weg, dus het is lekker druk. Afrika is momenteel de grootafnemer, maar verder is de afzet ook redelijk breed qua bestemmingen", constateert Eric Moerdijk van Monie.

"Ook de afzet van de grove rode uien loopt goed door. De afzet van de middelsortering is momenteel wel wat lastiger. Eigenlijk is de afzet van rode uien al een tijd goed. Egyptische uien zijn er beperkt binnengekomen en ook het importseizoen is goed verlopen", aldus Eric. "En wat de rest van het seizoen zal brengen? Door de onzekerheid over de kwaliteit, de beschikbaarheid en tarieven van containers en de areaaluitbreiding in Europa hebben we te maken met nogal wat onzekere factoren. Ook naar de tweede helft van het seizoen, blijft het dan ook echt afwachten, wat er gaat gebeuren."

"De opbrengsten vallen niet overal helemaal mee. De laatste jaren waren die in het noorden van het land hoger dan in het zuiden, dit jaar is dat in grote lijnen juist andersom. Wij gaan zelf landelijk uit van een vergelijkbare tot iets hogere opbrengst per hectare in vergelijking met vorig seizoen. Wel is het areaal uitgebreid, dus bruto is er meer beschikbaar. De vraag is wel wat daar netto van overblijft, want er zijn behoorlijk wat percelen met fusarium en meeldauw. Daarnaast zijn veel percelen snel afgerijpt, dus de kans op een mindere opname van de antispruit-behandeling is aanwezig. Daar zullen we met z'n allen alert op moeten zijn", benadrukt de Nieuwdorpse uienverpakker.

"Op dit moment is de baalprijs stabiel. De telersprijs is de laatste weken wel wat omhoog gegaan. Door de tegenvallende opbrengsten ontstaat er toch een bepaalde verwachting bij telers, wat je vaker ziet in de afland-periode. Persoonlijk denk ik dat het wel belangrijk is om niet alleen naar de stemming van dit moment te kijken, maar ook de gehele oogst te overzien. Er wordt nu voor 10 cent afland handel gedaan en als je de uien voor 15 cent in de zak moet verkopen, kan dat eigenlijk niet af", besluit Eric. 

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
eric@monie.nl  
www.monie.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven