Pinda’s uit Texas, duurzaam superfood uit de VS

Pinda's worden in heel veel huishoudens over de hele wereld geconsumeerd. Met bijna 25% per 100 gram,bevatten pinda's meer eiwitten dan welke noot dan ook. De pinda (die botanisch gezien eigenlijk geen noot is, maar een peulvrucht) is een voedingsrijke krachtpatser die de status van superfood mag claimen. Maar tegenwoordig gaat het bij voedingskeuzes niet alleen om smaak en voedingseigenschappen. Ook factoren als herkomst, teeltmethode en duurzaamheid spelen een steeds belangrijkere rol voor de consument. 

"Als een van de meest duurzame en voedzame voedselbronnen bevinden pinda's zich in een uitstekende positie om deel van het antwoord te zijn op de uitdagingen van een groeiende wereld", zegt Shelly Nutt, CEO van Texas Peanuts Board.

De Verenigde Staten zijn niet alleen 's werelds vierde grootste producent van pinda's, maar hebben ook een pinda-industrie met aandacht voor milieubeheer en sociale verantwoordelijkheid. De staat Texas behoort tot een van de belangrijkste teeltgebieden en is uniek omdat het de enige staat in de VS is waar alle vier de soorten Amerikaanse pinda's (Runner, Virginia, Spaanse pinda’s en Valencia) geteeld worden. Texas is ook toonaangevend in de biologische teelt van pinda's en brengt ook alle vier de rassen op de bio-markt. Pinda’s uit Texas sluiten nauw aan bij veel van de voedingstrends, niet alleen omdat ze een veelzijdig en heerlijk superfood zijn, maar ook door de methodes die de Texaanse telers hanteren om zo'n hoogwaardig en duurzaam voedsel te produceren.

Voedseltrends
Plantgericht, multicultureel en door duurzaamheid gedreven: dat zijn de voedingstrends die in 2021 kunnen worden waargenomen, vooral bij de Generatie Z. Een nadere blik op pinda’s uit de VS toont dat de peulvrucht aansluit bij veel van deze voedingstrends.

Of het nu om gezondheidsredenen of ethische redenen is, de trend naar plantaardige diëten, of gewoon meer plantaardige alternatieven voor vlees en zuivelproducten, blijft groeien. Met hun plantaardige eiwitten, vezels en goede vetten zijn pinda's zeer geschikt voor consumenten die kiezen voor een plantaardig dieet. Vanuit gezondheidsperspectief zijn pinda's altijd al beschouwd als een voedzame snack, maar door hun hoge oliegehalte komen pinda's in de categorie superfood terecht. Alle in Texas geteelde pinda's hebben een hoog oliegehalte.

Generatie Z heeft niet alleen oog voor de voedingswaarde, maar houdt ook van culinaire ervaringen. Als basisingrediënt in voedingsmiddelen van over de hele wereld, kunnen pinda's worden geconsumeerd met een verscheidenheid aan smaken en texturen. Hartig, pittig, zoet, knapperig of zacht: pinda's bieden eindeloze mogelijkheden in zowel traditionele recepten als in innovatieve culinaire creaties.

Duurzaamheid in een notendop
Pinda's zijn van nature duurzaam. Niet alleen heeft de pinda minder water nodig dan welke noot dan ook, maar de pindateelt verrijkt ook de bodem. Pinda's hebben dus niet alleen minder kunstmest nodig dan andere gewassen, maar komen zelfs andere teelten ten goede, wat resulteert in minder uitstoot van broeikasgassen. Pinda's zijn ook een afvalvrij gewas, wat betekent dat alles, van de wortels tot de doppen, wordt gebruikt.

Voor Amerikaanse pindatelers kan duurzaamheid meer dan één betekenis hebben. Als beheerders van het land zijn Amerikaanse pindatelers zich altijd bewust geweest van milieubeheer. De meeste pindateeltbedrijven zijn familiebedrijven en worden van generatie op generatie doorgegeven, wat een gevoel van betrokkenheid creëert.

"In een notendop gezegd betekent duurzaamheid het verrijken van het land, onze gemeenschappen en de gezondheid van de mensen", aldus de National Peanut Board.

Marktpotentieel in Europa
De vraag naar voedsel dat een gedurfde smaakbeleving biedt en tegelijkertijd tegemoet komt aan persoonlijke voorkeuren, zoals plantaardige alternatieven, gezonde voeding en duurzame productie, is een verzoek waaraan veel voedingsmiddelen niet voldoen. Pinda’s uit Texas zijn een voedingsmiddel dat voldoet aan de behoeften van de consument: ze zijn heerlijk, voedzaam, veelzijdig, duurzaam en betaalbaar.

Een recept nodig om het te staven? De Peanut Tofu Bowls illustreren hoe pinda's zowel een snelle hap als een exotische culinaire ervaring kunnen zijn: smaakvol en gezond, duurzaam en eenvoudig.

Bent u een importeur of bedrijf uit Europa op zoek naar pinda’s uit Texas? Neem gerust contact op met Phaff Export Marketing, de in-market consultant voor het ministerie van Landbouw van Texas.

Voor meer informatie:
Phaff Export Marketing
+31 (0)36 760 7100
pem@phaff.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven