Afzetvertraging voor seizoen 2021/22

Sterke stijging appelprijzen compenseert kleinere oogst in Frankrijk

De Franse appelopbrengst in 2021 zal naar verwachting duidelijk kleiner zijn dan die van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar en ook kleiner dan die in 2020. Naar verwachting zal de opbrengst vooral uit kleine maten bestaan, met name Gala-appelen en de afzet van de eerste appelrassen zullen beginnen met een vertraging van 10 dagen.

Franse appelopbrengst 20% kleiner
Op 1 september 2021 was de Franse appelopbrengst 20% kleiner dan die van het gemiddelde van 2016/20 en 12% kleiner dan die van vorig jaar. Het Golden-appelras is het minst door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen tijd aangetast. Over het algemeen lijken de maten van alle appelen ook kleiner te zijn.

De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, afgekort PACA, heeft eveneens te maken met kleiner wordende partijen en maten. De fysiologische val van de vruchten hebben deze terugloop versterkt, ondanks de tweede bloeifase. De regen- en windperioden na de aprilvorst hebben de appelen flink beschadigd. De opbrengst lijkt met een derde te zijn verminderd. In de Garonne-vallei is de opbrengst 2% kleiner dan die van vorig jaar.

In de Languedoc heeft de vorst de teelt ook aangetast. De opbrengst was daardoor de kleinste in 20 jaar. In de Rhônevallei, waar de vorst het strengst was, wordt slechts een halve oogst verwacht. De appelen ontwikkelen zich wel en hebben wat kleur. In de Centre-Loire-vallei heeft de vorst voor wat verliezen gezorgd, maar het Golden-ras doet het het best. De oogst loopt 2 tot 3 weken vertraging op ten opzichte van die van 2020.

Afzet 10 dagen vertraagd
De afzet voor het appelseizoen 2021-2022 begon met vroege zomerrassen als de Gala in augustus, met een vertraging van 10 dagen. De prijzen zijn goed.

De World Apple and Pear Association (WAPA) verwacht dat de Europese appelopbrengst van 2021 hoger zal zijn dan die van 2020 (+10%) en hoger dan die van het gemiddelde van 2016-2020 (+5%). In Polen, leider binnen de appelteeltsector, is het oogstniveau heel hoog na de laatste 2 oogsten (+22% in vergelijking met die van vorig jaar en +16% in vergelijking met die van het gemiddelde van 2016-2020). In Duitsland en Spanje is er, in een jaar tijd, sprake van een vooruitgang van respectievelijk 6% en 28%. De oogst in Italië, ook getroffen door de vorst, kent daarentegen een daling van het oogstniveau van 4% ten opzichte van dat van vorig jaar. De Europese opbrengst van Gala-appelen is met 8% gestegen ten opzichte van die van vorig jaar en heeft daarmee het hoogste oogstniveau in tenminste 10 jaar bereikt.

Voor seizoen 2020-2021 is de appelafzet op Frans nationaal niveau stabiel te noemen in vergelijking met die van vorig jaar en 3% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. De forse prijsstijging compenseert de kleinere opbrengst. Achter deze gemiddelde ontwikkeling gaat echter een grote ongelijkheid tussen de regio's schuil. In de regio PACA is de omzet met 11% gestegen in vergelijking met die van vorig jaar, maar in de regio Aquitaine is deze met 17% gedaald.

De Franse opbrengst (1,3 miljoen ton) is 13% kleiner en bereikt daardoor het laagste niveau in 7 jaar. Van augustus 2020 tot mei 2021 zijn de Franse exportpartijen binnen de Europese Unie kleiner dan die van vorig jaar en ook kleiner in vergelijking met het gemiddelde van 2015-2019.

Voor meer informatie: 
Agreste
agriculture.gouv.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven