BLE-marktrapport week 36/21:

"Aanvoer van perziken en nectarines neemt continu af"

Het seizoen voor perziken en nectarines loopt op zijn einde, wat te merken was aan de continu afnemende aanvoer. Ook de kwaliteit liet steeds meer te wensen over. Ondanks het verminderde aanbod kon de vraag zonder problemen gedekt worden. De afzetmogelijkheden waren namelijk eveneens afgenomen, want de klanten waren minder happig dan voorheen. Over het algemeen domineerden Spaanse aanbiedingen de markt. Italiaanse en Franse perziken en nectarines verdwenen in de loop van de week uit het assortiment. Ook de Griekse producten verdwenen steeds meer van de markt. Turkse importen speelden eigenlijk alleen in Frankfurt nog een grotere rol.

In Berlijn waren deze dankzij hun lage prijs van 9,- tot 12,- euro per krat van 4 kg zeer populair. Plaatselijk doken nectarines uit Albaniƫ op, die slechts 1,55 euro per kg kostten. In Frankfurt arriveerden teruggestuurde partijen uit de foodretail, die tegen speciale aanbiedingsprijzen afgezet moesten worden. Over het algemeen veranderden de prijzen niet wezenlijk. Hier en daar konden de handelaren hun prijzen licht verhogen, in zoverre de kwaliteit van het fruit kon overtuigen. Prijsverlagingen waren echter eveneens te zien bij producten van mindere kwaliteit.

Grafiek: BLE

Appelen
De Duitse aanvoer breidde zich continu uit, het aanbod groeide duidelijk. Als gevolg daarvan waren de handelaren meestal gedwongen hun bestaande prijzen naar beneden te corrigeren.

Peren
Italiaanse en Turkse Santa Maria vormden de basis van het aanbod. Over het algemeen was de vraag echter eerder beperkt te noemen. De vraag kon zonder problemen worden gedekt.

Druiven
Italiaanse partijen domineerden de markt. Over het algemeen was de vraag ronduit goed. De prijzen bleven meestal constant, aangezien vraag en aanbod voldoende met elkaar in evenwicht waren.

Pruimen
Het assortiment werd opnieuw breder, zo kwamen de Duitse rassen Elena, Fellenberg en Presenta evenals Italiaanse Stanley pruimen erbij. Het productpalet werd aangevoerd door Servische Stanley pruimen, gevolgd door de Duitse rassen Top en Cacaks Fruchtbare.

Citroenen
Afbrokkelende prijzen zorgden voor een snellere afzet. Alleen de Spaanse partijen konden zich meestal van de prijsverlagingen onttrekken.

Bananen
De handel verliep rustig. Het aanbod werd meestal aangepast aan de vraag. Derde merken waren op verschillende plaatsen zeldzaam, wat echter geen grote uitwerking op de prijzen had.

Bloemkool
Duitse ladingen domineerden de markt. Op sommige plaatsen waren daarnaast Nederlandse, Belgische en Franse producten.

Sla
Kropsla kwam uit Duitsland en Belgiƫ. In het bijzonder de Duitse producten hadden steeds meer kwaliteitsproblemen, waardoor ze merkbaar goedkoper waren dan de concurrentie.

Komkommers
Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers domineerden de markt, Spaanse komkommers vulden het assortiment aan. Het aanbod was duidelijk toegenomen. De prijzen volgden geen duidelijke lijn.

Tomaten
Net als voorheen domineerden Nederlandse en Belgische ladingen de markt. De vraag kon zonder problemen gedekt worden.

Paprika's
Nederlandse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Belgische ladingen. Over het algemeen tendeerden de prijzen eerder naar beneden dan omhoog. Groene paprika's waren daarbij meestal het duurst.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven