Federico Beltrán Molina, Terra Business:

"Over 3 jaar beschikt Peru over een blauwe bessenareaal van 20.000 ha"

Wereldwijd worden er op 200.000 hectare blauwe bessen geteeld. Peru, dat momenteel 15.000 hectare in productie heeft, is een van meest concurrentiële spelers op de markt, zo zegt Federico Beltrán Molina, algemeen directeur van Terra Business, die verwacht dat het Peruaanse blauwe bessenareaal binnen 3 jaar zal uitbreiden naar 20.000 hectare. Daarmee zal Peru nog iets steviger in het zadel zitten als grootste blauwe bessenexporteur ter wereld.

"De snelle groei van de sector is te danken aan de doorbraak van veel genetische opties en nieuwe technologieën. Peru nam die snel op, maar ook het klimaat in ons land is heel gunstig voor de teelt." Momenteel worden er in Peru 50 rassen geteeld, afkomstig van 12 genetische programma's en 7 clubs. Het Zuid-Amerikaanse land begon pas in 2011 met de teelt van blauwe bessen en startte toen met 5 variëteiten.

Beltrán benadrukt dat de beschermde rassen 65% van het blauwe bessenareaal in Peru vertegenwoordigen, wat een groot concurrentievoordeel is voor het land.

De directeur van Terra Business legt uit dat de teelt van blauwe bessen in steeds meer regio’s plaatsvindt. In het begin droeg het departement La Libertad voor 90% bij aan de export van blauwe bessen, vandaag de dag voor iets minder dan de helft. De blauwe bessen worden nu in 12 regio's van het land geteeld.

"Topbedrijven in de branche stellen zich steeds meer open voor inkoop bij derden en dat biedt heel wat kansen voor telers. De gemiddelde productiekost is aan het dalen door de toenemende vertrouwdheid van de telers met het gewas en ook het technische niveau van de telers is hoog. Daarnaast trekken nieuwe technologieën die snel door de druiven-, avocado-, blauwe bes- en citrusteeltbedrijven worden toegepast veel aandacht. Zo wagen ook meer en meer telers van traditionele gewassen in verschillende regio’s zich aan de teelt van blauwe bessen", vertelt hij.

Consumptie blijft groeien
De blauwe bessenmarkt groeit over de hele wereld, legt Beltrán uit. Zo importeert China steeds grotere volumes blauwe bessen uit Peru, maar de Verenigde Staten blijven goed voor 50% van het Peruaanse exportaanbod. De Verenigde Staten zijn trouwens de doelmarkt voor 80% van de nieuwe blauwe bessenprojecten in Peru. Ook in Europa blijft de vraag groeien.

Blauwe bes wordt beschouwd als een van de gezondste fruitsoorten ter wereld. Volgens recente onderzoeken wordt aanbevolen dat elke persoon 128 gram blauwe bessen per dag consumeert om onder meer hart- en vaatziekten, Alzheimer of diabetes te voorkomen, aldus de expert.

Groei in 2021/2022
Federico Beltrán geeft aan dat Peru in 2021/2022 ongeveer 211.000 ton verse blauwe bessen verwacht te exporteren, wat een stijging van 30% zou betekenen ten opzichte van 2020/2021.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven