Oogst Primofiori-citroen weer van start in Murcia

De eerste Primofiori-citroenen van 2021/2022 worden deze week al geplukt in de regio Murcia, het belangrijkste citroenteeltgebied in Spanje.

Na de recordoogst van vorig seizoen verwacht de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) dat de opbrengst weer zal dalen naar meer gebruikelijke niveaus. Vanwege eerder ongunstige weersomstandigheden wordt een daling van 23% verwacht tegenover vorig seizoen. Oogstramingen hebben het over zo’n 1.035.000 ton.

"Het eerste fruit is al geplukt. Vanaf de eerste week van oktober hopen we met de export te kunnen starten en vanaf de derde week van oktober moeten we dan constante hoeveelheden hebben", zegt José Antonio García, directeur van Ailimpo. "We zullen de markt betreden met vers product met voldoende hardheid en sapkwaliteit", zegt hij.

Hoewel er op de markten nog steeds citroenvoorraden te vinden zijn van het zuidelijk halfrond, vooral uit Zuid-Afrika, vertrouwt de directeur van Ailimpo erop dat er geen sterke overlap zal zijn met het fruit uit Spanje. "De citroenen van het zuidelijk halfrond bewegen zich in een andere categorie. Ze zijn zachter omdat ze overrijp zijn, ze zijn niet zo vers en de kwaliteit is beduidend minder. De versheid van onze citroenen is daarentegen onbetwistbaar en dat zullen de markten direct gewaarworden", zegt hij. "Het heeft voor de verschillende afzetpartijen dan ook weinig zin om het overzeese seizoen in oktober, wanneer de Spaanse citroen weer volop beschikbaar is, wat geforceerd te verlengen. We moeten als sector ernaar streven om de overgang tussen beide hemisferen zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen."

Aan de andere kant zal Turkije dit jaar weer de gebruikelijke volumes Interdonato-citroenen kunnen behalen na de slechte oogst van vorig jaar. "De komende weken zullen we zien welke impact de grotere aanwezigheid van Turkse citroenen in de Europese schappen heeft, vooral in Oost-Europa. Toch hebben de Turkse exporteurs eerst nog een probleem op te lossen, want vorig seizoen zijn veel partijen Turkse citroenen en grapefruit afgewezen bij controles vanwege de detectie van voor de EU-normen te hoge concentraties van residuen van chloorpyrifos, prochloraz, chloorpyrifos-methyl, pirimifos-methyl en buprofezine."

Met het geleidelijke opklaren van de situatie rond de pandemie ziet het er ook weer iets beter uit voor de afzet. "We hebben er goede hoop op dat de horeca weer meer product zal afnemen, wat toch een belangrijk verkoopkanaal is. Bovendien zou de lichte daling van de Primofiori-oogst de druk op de afzet wat kunnen verminderen. We hopen verder dat de door corona verhoogde citroenconsumptie van de laatste twee seizoenen ook nu aanhoudt", besluit José Antonio García.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia, Spanje
+34 968 21 66 19 
informacion@ailimpo.com 
www.ailimpo.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven