Overzicht wereldmarkt blauwe bessen

Momenteel is er nog wel wat productie van blauwe bessen in het Verenigd Koninkrijk en in verschillende gebieden in de VS, maar over het algemeen loopt het blauwe bessenseizoen in zowel Europa als Noord-Amerika op zijn einde. De volumes zijn gedurende het seizoen goed geweest, hoewel het slechte weer in sommige gevallen de houdbaarheid negatief beïnvloedde. Het Verenigd Koninkrijk heeft gedurende het seizoen moeite gehad met het vinden van genoeg arbeidskrachten. De export vanuit Peru, Chili en Zuid-Afrika zal tot oktober voor goede volumes zorgen op de wereldmarkt, waarna de teelt in Zuid-Amerika zal toenemen en hogere volumes op de wereldmarkt zullen komen.

Nederland: Na een Europees seizoen vol ups en downs is het overzeese blauwe bessenseizoen goed van start gegaan
"Het Europese seizoen is echt tot een einde gekomen. Het seizoen kende ups en downs in zowel kwaliteit als prijs", meldt een Nederlandse handelaar. Een korte, maar krachtige piek uit Polen/Servië zorgde voor een flinke druk op de Nederlandse teler. Dit in combinatie met hevige regenval in Nederland maakte het er voor de lokale telers niet beter op. Het Poolse en Servische seizoen lieten zonder problemen een zeer goede kwaliteit zien, grote promoties in de gehele Europese retail hielpen om van het volume af te komen.

"Voor ons is het Peruaanse seizoen al drie weken geleden begonnen. Peru laat momenteel fruit van goede kwaliteit zien dat een hoge waarde op de markt vertegenwoordigt. Vanaf week 39-40 zal Zuid-Afrika zijn blauwe bessen op de markt brengen, wat opnieuw zal leiden tot een piek tussen week 43-46 met een uitloop naar week 47. De verwachting is dat we tot week 41 een mooie prijsvorming zullen zien, en daarna een daling vanwege de vele promoties die gepland staan. Vanaf week 47 zal er weer een prijsstijging te zien zijn," aldus de importeur. "Samenvattend zullen de komende twaalf weken een spannende periode worden, waarin zal blijken wat het verbruik per hoofd van de bevolking is om de volumes kwijt te raken."

Italië
Een Italiaanse coöperatie met telers van Noord- tot in Zuid-Italië, meldt dat het blauwe bessenseizoen in februari is gestart in de regio's Calabrië en Sicilië en eind september zal eindigen in Trentino. De kwaliteit van het product was gedurende het seizoen goed, ook al heeft de vorst in het voorjaar vooral in Noord-Italië schade aan het product toegebracht en de hitte van eind mei-juni de bessen op Sicilië en in Calabrië in hun eindfase heeft getroffen; ook heeft de regenachtige maand juli de houdbaarheid van het product in Trentino aanzienlijk beïnvloed.

De prijzen zijn sterk gestegen ten opzichte van 2020, toen de uitbraak van de pandemie de vraag beïnvloedde. Bovendien kon dankzij de nieuwe verpakkingen en de "zero residu"-bessen de sterke buitenlandse concurrentie worden overwonnen. Tot de populairste variëteiten behoren Ventura, Duke, Last Call, Cargo en Atlas Blue. Een teler uit Val di Non zegt dat hij een goede oogst heeft gehad: met 650 planten heeft hij 1,6 ton fruit geoogst en de prijs was bevredigend, een stijging ten opzichte van 2020. Hij teelt in containers en beschermt de planten met hagelnetten.

Verenigd Koninkrijk
Het Britse seizoen startte wat aan de late kant door het slechte weer in mei, maar de opbrengsten waren over het algemeen goed. Het seizoen is niet zonder uitdagingen verlopen, want ook in Noordoost-Europa waren de volumes goed en momenteel is ook de productie vanuit het zuidelijk halfrond al op de markt gekomen. De productie vanuit Noord-Europa begint nu af te nemen, maar de Britse productie zal tot oktober dezelfde volumes blijven halen. Hoewel de Britse blauwe bes niet de iconische status van de aardbei of de asperge heeft, zal de Britse consument een Britse blauwe bes verkiezen boven een ingevoerde. Naarmate meer in eigen land geteeld fruit beschikbaar komt, wordt de consument zich meer bewust van het product, zo is de verwachting. De krapte op de Britse arbeidsmarkt bracht dit seizoen de nodige uitdagingen mee. Momenteel is er een proefregeling met seizoenarbeiders en de sector hoopt dat dit een permanent karakter krijgt. De telers zouden het seizoen zonder die regeling dit jaar niet hebben kunnen doorkomen. Het is nu onzeker wat er volgend jaar zal gebeuren.

Australië
Terwijl het Australische blauwe bessenseizoen op gang komt, zijn de retailprijzen gedaald tot 2 dollar per punnet. Volgens de voorjaarseditie van de Australian Berry Journal kondigt de sector aan dat zijn marketingstrategie zich zal toespitsen op "het aantrekken van bestaande kopers om aankoop te handhaven en te verhogen". Er wordt een geïntegreerde strategie toegepast met extra reclame-uitgaven voor sociale en digitale kanalen, voortbouwend op de succesvolle "Bl'oo'berries"-campagne van de voorbije drie seizoenen. Het Australische seizoen loopt van juli tot maart, met een piekproductie in New South Wales, voordat de zuidelijke staten hun seizoen beginnen in december/januari. Uit de laatste cijfers van Hort Innovation blijkt dat in het jaar eindigend in juni 2020 20.783 ton is geoogst, wat een volumestijging is van negen procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Tegelijkertijd is de waarde van Australische blauwe bessen met 15 procent gestegen tot 389,6 miljoen dollar (241,7 mln euro).

Zuid-Afrika
Aan het eind van week 35 had Zuid-Afrika 1.416,17 ton geëxporteerd, waarvan 81% over zee. De export begon met luchtvracht in week 25. Het grootste deel daarvan (677,29 ton) ging naar de EU (vooral naar Nederland en Spanje), gevolgd door het VK (430,76 ton). Zuidoost-Azië (Singapore, Hongkong en Maleisië) ontving 171,87 ton, het Midden-Oosten (vooral de VAE) bijna 110 ton en Thailand iets minder dan 10 ton. Volgens de telers in de Kaap hebben de overvloedige regen en de winterkou, in combinatie met de zeer ongewone hagel in sommige regio's, dit seizoen tot een uitdaging gemaakt. Ook de opstoppingen in de havens en de vertragingen van vrachtschepen hebben het vervoer bemoeilijkt; de uitvoer naar het Midden-Oosten wordt nog steeds gedomineerd door luchtvracht. Op de binnenlandse markt zijn de afzetvolumes aanzienlijk toegenomen en zijn de prijzen gedaald tot (vorige week) R41,72 (2,48 euro) per kg.

Noord-Amerika
De aanvoer van blauwe bessen is deze maand al minder. Vanuit eigen land is er nog wel productie, maar deze is minder geschikt voor ver transport. Mexico is de eerste week van september officieel met blauwe bessen begonnen. "Er is echter al wel productie vanaf begin augustus," zegt een teler/exporteur. "Dat is echter geschikt voor de binnenlandse markt in Mexico, omdat die goed betaalt in vergelijking met de Amerikaanse en Canadese markten. Maar zodra het fruit uit Oregon en B.C. verminderen in kwaliteit, kijken importeurs en retailhandelaars naar Mexico." Hij merkt op dat de aanvoer van Mexicaanse blauwe bessen momenteel gering is, maar dat volgende week tot half november de volumes steeds meer zullen toenemen. Over het algemeen blijft Mexico zijn blauwe bessenproductie uitbreiden. Ook Peru verscheept momenteel blauwe bessen en er is fruit beschikbaar in staten als Florida en Philadelphia. Peru zal in het begin van het seizoen de belangrijkste teeltregio zijn en heeft dit jaar meer volume. Argentinië heeft ook wat fruit beschikbaar, maar het gaat om beperkte volumes.

Wat de vraag betreft, blijft de consumptie van blauwe bessen (zoals van het meeste zachtfruit) stijgen bij de consument. "Ook in de foodservice zal de vraag naar blauwe bessen weer aantrekken. Dus we denken dat het een goed jaar wordt wat betreft de vraag," zegt de teler/exporteur. "Maar het komt erop aan dat retailers en verladers de verkoop goed plannen om het volume op het juiste moment te verplaatsen."

Dat betekent dat in september en oktober de prijzen op de markt goed zullen zijn. November tot februari is meestal het dieptepunt qua prijs door de toenemende volumes blauwe bessen die uit Peru en Chili binnenkomen. Maar als het gepromoot wordt wanneer het nodig is, dan zou de prijs er niet onder mogen lijden. Momenteel liggen de prijzen ongeveer even hoog of zelfs iets hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De komende weken zullen de volumes blauwe bessen uit zowel Mexico als Peru blijven toenemen, en om aan die volumes te voldoen, zal er een gezonde vraag blijven.

Volgende week: Overzicht Wereldmarkt Uien


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven